RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paven er Nobel-favoritt

Sist oppdatert:
Fredag avsløres det hvem som får Nobels Fredspris i år. Det er rekordmange kandidater. Bookmakerne holder Pave Johannes Paul II som favoritt.

Rekordmange 165 forskjellige forslag er kommet inn til den norske nobelkomiteen før utdelingen av årets fredspris, men det har vært vanskelig å finne noen store favoritter. Verdens bookmakere mener imidlertid at det er Pave Johannes Paul II som vil få prisen i år.

Den australske bookmakeren Centerbet gir kun 2 i odds på at paven blir annonsert som vinner av prisen førstkommende fredag klokken 11. Nestfavoritt er den tidligere tsjekkiske presidenten Vaclav Havel, som vil gi sju ganger pengene tilbake.

Det vil si, den egentlige nestfavoritten er kategorien «andre», som gir tre i odds, til tross for at 28 kandidater er listet opp.

Blant de andre hete kandidatene er Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva (9 i odds), U2-vokalist Bono (11) og guvernør i Illinois, George Ryan (13). Mer kjente kandidater ligger lenger ned på listen.

Den tidligere sjefen for FNs våpeninspektører i Irak, Hans Blix, står til 51 i odds, mens lederen for Det internasjonale atomenergibyrået, Mohammed ElBaradei, gir 67 ganger pengene tilbake.

Michael Jackson står i 101, mens George W. Bush står i 201. Det samme gjør Tony Blair.

Direktør ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo, Stein Tønnesson, har tidligere sagt til TV 2 Nettavisen at det katolske samfunnet St. Egidio eller den iranske opposisjonelle Hashem Aghajari kan være aktuelle kandidater. Forsker Espen Barth-Eide har uttalt at EU kan komme til å vinne prisen.

Hvem synes du burde vinne årets Fredspris? Skriv ditt forslag i kommentarfeltet:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere