Gå til sidens hovedinnhold

Paven for svak til å fullføre taler

Usedvanlig utmattet og skjelvende, startet pave Johannes Paul II torsdag sitt fire dager lange besøk i Slovakia. Paven var så svak at han ikke klarte å fullførte sine to taler.

Paven virket svakere enn han har gjort på svært lang tid, melder Reuters. Paven virket kortpustet alle gangene han viste seg offentlig torsdag, og hans medarbeidere virket åpenlyst bekymret ved flere anledninger.

Under en kort seremoni på flyplassen i Slovakias hovedstad Bratislava tidlig på dagen, hadde Paven store vansker med å komme gjennom en én sider lang tale på slovakisk, et språk som ligger nært hans morsmål, polsk, og som Paven tidligere har behersket uten problemer.

Klarte ikke fullføre

Paven talte med svak, bristende og knapt hørbar, og til slutt ba en av Pavens medhjelpere inn og ba en annen av Vatikanets representanter under besøket om å fullføre talen. Etter flere minutters hvile overtok Paven og leste slutten av talen selv.

Senere på dagen lot Paven også la være å lese en tale han skulle ha holdt selv, og overlot den til en av sine medarbeidere. Etter dette ble han ført ut i et annet rom av sine assistenter. På spørsmål om Paven hadde mottatt medisinsk hjelp, svarte Vatikanets pressetalsmann, Joaquin Navarro-Valls: - Absolutt ikke!

25 år som pave

Samtidig opplyser Vatikanet at besøket, som er Pavens 102 reise utenfor Italia, skal gå videre som planlagt.

I neste måned markeres 25-årsjubileet for at den daværende polske kardinalen Karol Wojtyla ble valgt til pave. 83-åringen lider av Parkinsons sykdom, i tillegg til problemer med knærne og hoftene.

(Arkivfoto)

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett