RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paven forsøkt angrepet

Sist oppdatert:
Prøvde å hoppe inn i «popemobilen».

En ung mann forsøkte onsdag å hoppe inn i pavens spesialbygde kjøretøy, den såkalte popemobilen, under en audiens på Petersplassen, melder AP.

Fullsatt plass
35 000 mennesker var samlet for å overvære pavens ukentlige audiens da mannen, kledt i rosa t-skjorte og mørk shorts, hoppet over gjerdet som skilte paven fra publikum og landet bak den åpne popemobilen. Mannen klamret seg til bakenden av bilen mens flere sikkerhetsvakter tvang ham ned i bakken.

Merket ingenting
Pave Benedikt XVI så den andre veien da mannen kom hoppende inn, og så ikke ut til å legge merke til hendelsen i det hele tatt. Han fortsatte å vinke til publikum i de om lag 15 sekundene dramaet varte. Den spesialbygde Fiat Campagnola-modellen fortsatte til midten av plassen, der paven innledet audiensen som om ingenting hadde skjedd, ifølge AP.

Paven bruker vanligvis en åpen bil når han kjører inne i Vatikanet. Når han er utenfor miniputtstaten benytter han modeller som er dekket med skuddsikkert glass. Men selv når bilen kjører den korte turen over plassen, stopper den aldri, og sikkerhetsvaktene jogger langs bilen hele veien.

- Mente ikke å skade
Ifølge Reuters er angrepsmannen en 27 år gammel tysker som har psykiske problemer. Han var ubevæpnet, og ønsket bare å tiltrekke seg oppmerksomhet.

- Han mente ikke å skade paven, sier Vatikanet i en offisiell uttalelse ifølge Reuters.

Mannen ble overført til en psykiatrisk institusjon i Italia etter å ha blitt avhørt av en dommer i Vatikanet.

Forrige pave skutt
Det mest kjente angrepet på en pave i senere tid fant sted nettopp på Petersplassen. 13. mai 1981 ble den forrige paven, Johannes Paul II, truffet i magen av flere skudd da han kjørte i åpen bil over plassen, akkurat slik pave Benedikt XVI gjorde i dag, ifølge AP.

Den tyrkiske statsborgeren Mehmet Ali Agca avfyrte skuddene mot den tidligere paven. Agca satt fengslet i Italia fram til han ble benådet under jubelåret i 2000. Paven selv hadde imidlertid alt tilgitt Agca, men han kom seg aldri helt etter attentatet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere