RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paven ga Bush klar beskjed

Sist oppdatert:
George W. Bush og kona Laura møtte fredag en sterkt svekket pave Johannes Paul II i Vatikanet. Men 84-åringen kom med en klar oppfordring om Irak.

Presidenten og Laura Bush møtte Paven klokken 12.15. Møtet i Vatikanet varte bare 20 minutter.

Etter møtet holdt Paven og Bush en kort tale hver. Paven (84), som er sterkt svekket av Parkinsons, hadde svært vanskelig for å uttrykke seg. Budskapet var imidlertid klart nok i innhold.

- Alle ønsker at situasjonen blir normalisert så raskt som mulig med deltakelse fra det internasjonale samfunnet, særlig fra De forente nasjoner, for å sikre en rask tilbakeføring av Iraks suverenitet og sikkerhet for alle irakere, sa paven.

Frihetsmedaljen
Bush på sin side sa at paven er svært respektert og beundret i USA. Presidenten overrakte Johannes Paul II den amerikanske Frihetsmedaljen, som er den høyeste amerikanske utmerkelsen noen sivilperson kan få.

- Den beste måten jeg kan utrykke mitt lands og min egen respekt for deg, er ved å få overrekke deg Frihetsmedaljen, sa Bush

Demonstranter
Senere møter Bush statsminister Silvio Berlusconi. Kort tid etter at presidenten hadde landet i Roma, marsjerte grupper av demonstranter på vei mot den historiske Piazza Venezia. Myndighetene frykter at demonstrasjonen kan bli voldelig. Flere steder i byen henger plakater med slagord mot USA.

President Bush hadde tydelige problemer med å forstå hva Paven sa i løpet av samtalen fredag.
President Bush hadde tydelige problemer med å forstå hva Paven sa i løpet av samtalen fredag.

- Jeg er bekymret over at noen ungdommer tror ideene deres blir sterkere av å brenne flagg, knuse et vindu eller verre ting. Men det motsatte er tilfelle, mener statsminister Berlusconi.

Mens statsministeren støttet invasjonen av Irak, har Paven hele tiden vært motstander av krigen.

I tillegg til å møte Berlusconi og Paven, skal Bush også minnes de alliertes innmarsj i Roma 4. juni 1944. I helgen deltar Bush på 60-årsdagen for invasjonen i Normandie 6. juni 1944. Statsledere fra hele verden er kommet for å markere den såkalte D-dagen (”D” for dagen da noe skal skje).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere