Paven har landet i Polen

Den tyskfødte pave Benedikt XVI har landet i hjemlandet til den forrige paven for et firedagers besøk. Han skal blant annet besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.

25.05.06 14:33

Rundt 1000 fremmøtte tilskuere hilste paven velkommen på flyplassen i Warszawa, hvor også president Lech Kaczynski var møtt frem sammen med æresgarden, melder nyhetsbyrået Associated Press.

I Johannes Paul IIs fotspor

Den forrige paven, Johannes Paul II, har beholdt en sterk posisjon i sitt hjemland, også etter sin død.

- Jeg har hatt et sterkt ønske om å gjennomføre dette besøket til hjemlandet og folket til min kjære forgjenger, Guds tjener Johannes Paul II. Jeg har kommet for å følge i fotsporene av livet hans, sa pave Benedikt etter ankomsten, ifølge AP.

På listen over planlagte stopp for besøket står den forrige pavens hjemby Wadowice.

Håper å lege sår

Pave Benedikt, som opprinnelig er fra Tyskland, håper at besøket vil virke positivt på det tysk-polske forholdet, som fremdeles sliter med dype arr etter andre verdenskrig.

På søndag skal paven besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau nær Krakow, hvor nazistene myrdet 1,5 millioner jøder.

Fortid i Hitler-Jugend

Besøket regnes for å ha en desto sterkere betydning ettersom paven selv har en fortid som medlem av Hitler-Jugend i tenårene. Paven deserterte fra den tyske hæren mot slutten av krigen.

På spørsmål om hva han selv føler for Auschwitz-besøket, svarte paven journalister som var med på selve flyturen på følgende måte:

- Jeg er fremfor alt en katolikk. Jeg må si at dette er det viktigste punktet.

Vil ikke snakke tysk

Paven forsøkte seg umiddelbart etter ankomsten på et noe stotrende polsk, og har meldt at han ikke vil snakke tysk under besøket. Dette for å unngå å støte eldre mennesker som gjennomlevde naziokkupasjonen.

Også den planlagte ankomsten til Auschwitz måtte endres for å tilpasses fintfølelsen. Opprinnelig var det meningen at paven skulle kjøre inn gjennom den berømte porten med "Arbeit macht Frei", men da det fremkom at nazisoldatene pleide å ankomme på denne måten mens fangene gikk til fots, gjorde Vatikanet retrett. Paven skal nå gå inn i konsentrasjonsleiren til fots.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.