*Nettavisen* Nyheter.

Paven hyller forgjengeren

Pave Benedikt har i dag besøkt den forrige pavens hjemby Wadowice sør i Polen.

27.05.06 20:02

Paven besøkte blant annet huset hvor pave Johannes Paul II ble født og vokste opp under det verdslige navnet Karol Wojtyla. Huset er nå et museum dedikert til den polskfødte pavens liv.

Benedikt stanset også i den barokke kirken i byen hvor den unge Karol ble døpt.

En folkemengde hadde samlet seg på torget i byen, hvor de sang salmer og veivet med Vatikanstatens gule og hvite flagg, melder BBC.

Kanoniseringen av den forrige paven skal være nært forestående, i det som har vært en usedvanlig rask prosess mot helgenutnevnelse. Johannes Paul II er fremdeles svært populær blant katolikker, og ikke minst gjelder dette i hjemlandet Polen.

Velsignet sykt barn
Paven har fått en entusiastisk mottagelse i Polen. En stor folkemengde hadde også ventet i timevis på å slippe inn i Lagiewniki-katedralen, hvor paven lørdag møtte syke barn.

Blant dem var familien Bejda, hvis datter Hania lider av en sykdom som gjør at hun får epileptiske anfall, dårlig syn og cyster på hjernen.

Mens mor Marta holdt treåringen, ble barnet velsignet av pave Benedikt:

- Han tok ansiktet hennes i hendene og la så hånden på hodet hennes og velsignet henne. Det fikk Hania til å le, fortalte den lykkelige moren etterpå til AP.

- Denne berøringen oppmuntrer oss til å gi Hania all den kjærligheten vi kan gi og få henne til å smile, være lykkelig og forstått, som alle andre barn, sa Marta Bejda.

Snakker polsk
Paven har også imponert med sin kunnskap i polsk språkføring under besøket, noe som har vært til stor glede for innbyggerne i hjemlandet til den forrige paven, og også statsminister Kazimierz Marcinkiewicz.

- Det er ikke min jobb å gi en vurdering av pavens polsk, men jeg setter stor pris på den, uttaler statsministeren.

Paven begynte å studere polsk i fjor. I tillegg behersker han engelsk, fransk, italiensk og latin flytende. Og selvfølgelig sitt eget morsmål, tysk. Tysken har imidlertid blitt lagt til side i forbindelse med Polen-besøket, av redsel for å støte overlevende etter andre verdenskrig.

Ingen Da Vinci-kode
Pavebesøket har midlertidig stanset visningene av filmen Da Vinci-koden i Polen. Kinoer som viser filmen, har innstilt visningene til etter at paven har forlatt området, melder AP.

Også kondomsalget skal være stanset under besøket av enkelte kioskeiere som viser sin solidaritet med Vatikanets politikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.