*Nettavisen* Nyheter.

Paven hylles på Petersplassen

Foto: GABRIEL BOUYS (Afp)

Over 100.000 pilegrimer var til stede da pave Benedikt XVI onsdag for siste gang kom til Petersplassen for å holde audiens.

27.02.13 21:31

Roma (NTB-AFP-Reuters): – Jeg tok denne avgjørelsen fullt klar over alvoret, men med dyp fred i sjelen, sa paven under sin ukentlige, og nå siste, audiens på Petersplassen.

Han lovet å fortsette å tjene kirken gjennom bønn, og ba samtidig sine trosfeller om å be for kardinalene og etter hvert den nyvalgte paven.

Før han talte, ble paven kjørt langsomt rundt på den store plassen foran Peterskirken i sin spesialbygde bil mens han hilste til de mange frammøtte.

Katolikker fra hele verden strømmet til Vatikanet for å hilse den 85 år gamle paven for siste gang før han torsdag kveld abdiserer.

Benedikt blir den første paven som går av siden middelalderen, og kardinaler fra hele verden er på vei til Roma for å delta i konklavet der hans etterfølger skal velges.

Pave Benedikt XVI skal for øvrig fremdeles tituleres «hans hellighet» og får tittelen «pave emeritus» når han er gått av.

Han vil bære en enkel hvit prestekjole, men ikke være iført de «røde fiskerskoen» som også er en del av pavens drakt.

Det er første gang på 600 år at en pave går av etter eget ønske og ikke sitter til han dør. Pave Benedikt XVIs kunngjøring om at han abdiserer, utløste sjokk og vantro over store deler av verden. Men det blir neppe noen brudd på tradisjonene når konklavet skal kunngjøre valget av ny pave. Da vil det stige hvit røyk fra pipa på Det sixtinske kapell i Vatikanet – det eldgamle tegnet på at ny pave er valgt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.