*Nettavisen* Nyheter.

Paven innlagt med pusteproblemer

Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi

Pave Johannes Paul II er innlagt på sykehus med akutt pustebesvær. Sent tirsdag kveld ble han sendt til et sykehus i Roma i all hast.

02.02.05 09:04

- Pave Johannes Paul ble tirsdag kveld brakt i all hast til et sykehus i Roma med akutt pustebesvær og influensa, opplyser Vatikanet sent tirsdag kveld, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Vatikanets talsmann, Ciro Benedettini, forteller at den 84 år gamle Paven, som også lider av Parkinsons sykdom, ble fraktet til Gemilli sykehus like før klokken 23 norsk tid.

Paven skal ha blitt lagt inn på sykehuset «for sikkerhets skyld», ifølge talsmannen.

Han ligger ikke på intensivavdelingen, men på et rom som han benyttet ved tidligere sykehusbesøk.

- Kan være alvorlig
Pave Johannes Paul II ble innlagt med såkalt akutt laryngospasme, det vil si at luft hindres å komme ned i lungene på grunn av en blokkering i strupen.

Ifølge amerikanske eksperter kan dette føles svært så dramatisk.

- Det varer ganske kort, men i løpet av den tiden kan du bli litt blå og det er veldig bekymringsfullt dersom du ikke har hatt det tidligere. Det føles som om du kommer til å dø, sier den medisinske eksperten James Thomas til Reuters.

- Det er veldig skremmende, legger han til.

Eksperten forteller at det er sjeldent at folk dør på grunn av akutt laryngospasme, men påpeker at det kan være mer problematisk for eldre mennesker med medisinske problemer, slik som i pavens tilfelle.

- Han er en eldre mann og dette er et alvorlig problem for en eldre pasient, sier Gerald Berke, sjef for øre- og halsavdelingen ved ved Los Angeles medisinske senter.

Innlagt der før
Sykehuset er det samme som paven ble fraktet til da han ble skutt og alvorlig skadet i 1981, og der han gjennomgikk flere operasjoner, ifølge AP.

Vatikanets talsmann opplyser at paven skal gjennom flere undersøkelser onsdag.

Tidligere tirsdag opplyste Vatikanet at Pave Johannes Paul II må avlyse flere runder med audienser for de neste dagene.

Den skrøpelige 84-åringen ble rammet av influensa søndag, og er blitt rådet av sine leger til å ta det med ro de neste dagene.

Mange plager
Til tross for at han er rammet av Parkinsons sykdom, og sliter med plager i knær og hofter, har pave Johannes Paul fremstått i relativt god form de siste månedene.

Han har tatt i mot en rekke utenlandske gjester, og viser seg to ganger i uken for pilegrimer og turister.

Vatikanet sier de trolig vil komme med en ny oppdatering om pavens helsetilstand først etter klokken 09 onsdag morgen norsk tid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.