RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paven omtaler drapene på armenere som «folkemord»

Pave Frans beskriver drapene på armenere som «folkemord».
Pave Frans beskriver drapene på armenere som «folkemord». Foto: Andreas Solaro (Afp)
Sist oppdatert:
Pave Frans bruker ordet «folkemord» for å beskrive massedrapene på armenere for 100 år siden.

– Det siste århundret har vår menneskelige familie gjennomlevd tre store og enestående tragedier, sa paven under en messe i Peterskirken søndag.

– Den første, som er bredt ansett som «det første folkemordet i det 20. århundre», rammet deres egne armenske folk, fortsatte paven.

Han beskrev ikke drapene som folkemord med egne ord, men siterte en uttalelse fra tidligere pave Johannes Paul II og den armenske patriarken i 2011.

Johannes Pauls bruk av begrepet førte til en skarp reaksjon fra Tyrkia. Mens over 20 land og en rekke historikere anser drapene som det 20. århundrets første folkemord, benekter Tyrkia blankt anklagen.

Press

Pave Frans har vært under press for å bruke begrepet folkemord offentlig, tross risikoen for at det kan støte Tyrkia, som er en viktig alliert i kampen mot radikal islam.

Det er omstridt hvor mange armenere som mistet livet som følge av en tvunget massedeportasjon i Det osmanske riket i årene 1915-1920.

Ifølge Armenia mistet 1,5 millioner mennesker livet, mens Tyrkia mener det er snakk om mellom 300.000 og 500.000.

For nesten ett år siden kondolerte Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan etterkommerne av ofrene, og han fikk ros fra USA for den handlingen.

Les også:Mange norske forslag til Nobels fredspris

Solberg brukte ikke begrepet

Pave Frans sa søndag at de andre to folkemordene i det 20. århundre var «begått av nazismen og stalinismen».

– Og mer nylig har det vært andre massedrap, som dem i Kambodsja, Rwanda, Burundi og Bosnia. Det virker som menneskeheten er ute av stand til å sette en stopper for utgytelsen av uskyldig blod, sa han.

Land som Sverige, Frankrike og Tyskland har anerkjent drapene på armenere som folkemord, men det har ikke Norge gjort.

Statsminister Erna Solberg (H) voktet seg vel for å bruke ordet «folkemord» under et møte i regi av Unge Høyre i Oslo i mars.

– Det er ingen tvil om at det var angrep og nedslakting av armenere fra tyrkernes side. Spørsmålet er om hendelser forut for andre verdenskrig i ettertid skal kalles folkemord, sa Solberg og viste til at selve begrepet er nedfelt i FNs folkemordkonvensjon, som først kom i 1948.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere