RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Paven svarer bin Laden

Sist oppdatert:
Tar nok en gang avstand fra muhammedkarikaturene.

I et lydopptak som ble sluppet onsdag kveld anklager bin Laden pave Benedict XVI for å delta i en verdensomspennende kampanje mot islam.

- Fullstendig grunnløst
Vatikanets talsperson Federico Lombardi mener det ikke var uventet at bin Laden nevnte paven i lydopptaket som ble sluppet onsdag kveld.

- Han er allerede nevnt i tidligere beskjeder fra terrororganisasjoner, men det er fullstendig grunnløst å anklage paven for å bidra til manglende respekt mot islam, sier han til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

- Tegningene er en del av et korstog mot islam, der pave Benedict XVI har spilt en stor rolle, sier bin Laden i meldingen, og beskylder paven for å være involvert i karikaturpubliseringen.

CIA hevder torsdag at det er bin Laden som snakker i opptaket. Det er ikke kjent når innspillingen ble gjort.

Har kritisert tegningene før
Lombardi minner om at paven og Vatikanet gjentatte ganger har kritisert tegningene.

Da danske Jyllands-Posten først publiserte karikaturene i september 2005, uttrykte Vatikanet at de representerte en uakseptabel provokasjon, og at ytringsfriheten ikke åpner for unødvendig fornærmelser av religiøse grupper.

Paven fordømte senere de voldelige protestene i mange muslimske land i kjølvannet av tegningene.

Skal møte muslimske ledere
I november skal paven møte religiøse ledere under et seminar som ble organisert etter at 138 muslimske studenter og intellektuelle i et brev til paven og andre kristne ledere oppfordret til å utvikle en felles monoteistisk plattform.

Mange muslimer ble provosert da Bendict under en tale i Tyskland i 2006 siterte en tekst fra middelalderen som karakteriserer enkelte av profeten Muhammeds læresetninger som onde og inhumane.

Han beklaget senere aggresjonen sitatene vakte, og understreket at de ikke reflekterer hans synspunkt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere