RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pavens 10 bilbud

Sist oppdatert:
- Du skal holde fartsgrensene hellig, og ikke betrakte bilen som et objekt for personlig glorifisering. Mener Paven.

Pave Benedikt XVI tok en pause fra strengt teologiske oppgaver denne uken for å informere om Vatikanets egne regler for god ferdsel i trafikken - en samling moralske aspekter for hva man skal gjøre og ikke gjøre for å være en god bilist.

«Usiviliserte gestikuleringer bak rattet»
Det 36-siders dokumentet kalt «Pastoratets veiledning for god ferdsel på veien» inneholder 10 bud som dekker alt fra aggressivitet i trafikken, hvordan man bør respektere fotgjengere, vedlikehold av bilen og hvordan man unngår usiviliserte gestikuleringer når man sitter bak rattet.

Primitive bilførere
«Biler har en tendens til å bringe ut menneskers mest primitive sider, og kan produsere ganske ubehagelige resultater», står det skrevet i dokumentet.

Vatikanet tar sikte på å appellere til «de noble tendensene» i mennesket, og legger stor vekt på ansvarsfullhet og selvkontroll, noe som skal virke preventivt på de «psykologiske tilbakevendende tendensene» ofte forbundet med bilkjøring.

Makt, dominans og utøvelse av synd...
I dokumentets femte bud står det å lese: «Biler skal ikke være for deg et uttrykk for makt og dominans, og en anledning til å utøve synd».

Da han nylig ble spurt på en pressekonferanse i hvilken sammenheng en bil ble en «anledning til å utøve synd», svarte Kardinal Renato Martino: - Når en bil blir brukt til et sted for utfoldelse av synd.
(Kan hende sikter han til de mange italienske ungdommene som sexdebuterer i biler...)

En del av dokumentet, under seksjonen «Forfengelighet og personlig glorifisering», kommer ikke til å bli godt mottatt hos Ferrari-eiere i Italia, som generelt er kjent for å være en nasjon av sportsbilentusiaster.

«Biler spesielt er noe eierne bruker for å fremme sin egen status, og som et element for å virke mer suksessfulle enn andre slik at disse igjen skal bli misunnelige», står det å lese i det femte budet.

Men be gjerne en bønn!
Videre oppfordrer dokumentet til å motstride uhøflig oppførsel, banning og blasfemi.

Å be bønner mens man kjørte ble oppfordret på det aller sterkeste.

Det som imidlertid er litt spesielt med denne utlysningen er at Vatikanstaten - verdens minste stat, slettes ikke opplever mange av problemene som listes i dokumentet.

Vatikanet har til sammen rundt 1000 biler, fartsgrensen er 30 km/t og en offisiell talsmann for staten informerer om at den siste ulykken innenfor Vatikanets murer skjedde for halvannet år siden og selv da var det bare snakk om en mindre skade.

Noen som sa bedre føre var?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere