RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pøbelambassadør angrer ingenting

Israels ambassadør var svært lite diplomatisk da han ble kalt inn på teppet hos svensk UD etter raseringen av kunstverket «Snøhvit og sannhetens galskap».

Israels ambassadør i Sverige, Zvi Mazel, nektet å be om unnskyldning for raseringen av kunstverket «Snøhvit og sannhetens galskap» da han møtte opp hos det svenske utenriksdepartementet.

Ambassadøren så bokstavelig talt rødt da han oppdaget kunstinstallasjonen, som han mente oppfordret til selvmordsaksjoner, på Historiska museet i Stockholm. Derfor gjorde han sitt beste for å ødelegge installasjonen. Han slo av lyskasterne som lyste opp kunsten og kastet en av dem i vannet. Han ble straks bortvist fra museet.

Angrer ikke
Mandag var han kalt inn på teppet til svensk UD for å forklare seg om episoden, men noen unnskyldning fikk ikke svenskene.

- Jeg angrer ingenting. Jeg handlet ut fra mine følelser og kunne ikke gjort noe annet, sa Mazel etter møtet med UDs protokollsjef Caterine von Heidenstam.

Ifølge von Heidenstam hadde de to hatt en rolig og avbalansert samtale.

- Vi forklarte at det var uakseptabelt å reagere som han gjorde. Men vi har også lagt til at vi forstår at under omstendighetene kunne han bli opprørt, sa hun.

Godt forhold
Kunstutstillingen på Historiska museet danner opptakten til en folkemordkonferanse i svensk regi. Israel har truet med å trekke seg fra konferansen på grunn av det omstridte kunstverket, som viser bilde av en palestinsk selvmordsbomber i en liten hvit båt i et basseng av rødt vann.

- Vi skal fortsette dialogen med UD og forsøke å finne ut av det. Jeg vil også si at forholdet mellom Sverige og Israel er svært, svært godt. Vi samarbeider på mange områder. Vårt forhold er sterkt nok til å fortsette dialogen, sa Mazel.

Ikke diplomatisk
Når det gjelder kunstinstallasjonen er ikke ambassadøren så veldig diplomatisk.

- Vi vil at den skal fjernes. Det er ikke kunst. Det er en politisk provokasjon, en oppfordring til massedrap, folkemord i Israel. Når visse grenser krysses, har enhver regjering rett til å intervenere. Så lenge den eksisterer ser vi den som et permanent angrep på Israel og det jødeiske folket, sier Mazel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere