RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pedofil prest drept i fengselet

Sist oppdatert:
Den avsatte katolske presten John Geoghan som var dømt for pedofili, døde lørdag etter å ha blitt angrepet av en medfange i fengselet der han sonet.

67 år gamle Geoghan var en sentral skikkelse i pedofiliskandalen som har rystet den katolske kirken i USA. I fjor ble han dømt til ti års fengsel etter å ha blitt funnet skyldig i å ha voldtatt en ti år gammel gutt under en svømmetur.

Døde på sykehuset

- Det fant sted en episode med John Geoghan og en medfange rundt klokken 12 lørdag. Geoghan fikk alvorlig skader og ble fraktet til Leominister Hospital, hvor han ble erklært død kort tid etterpå, sa Kelly Nantel, talskvinne for de lokale myndighetene.

Den tidligere katolske presten er blitt saksøkt av over 130 personer for seksuelle overgrep som skal ha blitt begått i løpet av de siste tre tiårene i seks forskjellige prestegjeld. Etter hvert som anklagene strømmet inn, ble Geoghan ble flyttet fra prestegjeld til prestegjeld i Boston-området.

- Sjokkert

Mitchell Garabedeian, advokat til mange av dem som er gått til sak mot Geoghan, sier han er overrasket og sjokkert over drapet på den pedofilidømte tidligere presten.

-Mange av mine klienter ville ha foretrukket at Geoghan fikk sone sin fengselsstraff og måtte gjennomgå påkjenningen av nye rettssaker, sier advokaten.

Pedofili blant prester er blitt et svært ømtålig tema innen katolske kretser de siste årene.

Hemmeligstemplet overgrep

Nylig ble det kjent at Vatikanet beordret taushetsplikt for alle parter når prester misbrukte barn seksuelt. Brudd på taushetsplikten skulle straffes med bannlysing.

Et 40 år gammelt konfidensielt dokument fra Vatikanet utformet den katolske kirkes politikk overfor prester som misbrukte barn seksuelt. Prinsippet var total taushet fra biskoper, ofre og misbrukere, ifølge den amerikanske fjernsynskanalen CBS.

Dokumentet, som ble ført i pennen av kardinal Alfredo Ottaviani i 1962, omhandler "den verste forbrytelsen". Vatikanet definerer den verste forbrytelsen til å være prester som forsøker eller gjennomfører seksuelt misbruk av ungdom av begge kjønn, eller dyr.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere