RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

Pengene går ut på dato

Sist oppdatert:
Glem sedler og mynter. Mobilen blir den nye lommeboken.

  GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Cash is king, heter det. Men om noen år kan kroner og øre være et sjeldent middel når du skal betale for deg. Det begynner å bli noen år siden bankkort var av nyhetsverdi. I dag er alle vant til å trekke kort og taste en firesifret kode når man deltar på kjøpefesten.

NA24 - din næringslivsavis

Men stadig flere bruker nå mobiltelefonen til shoppe, selv de minste ting. Ifølge The Economist ble det betalt varer og tjenester for rundt 3,2 milliarder dollar med mobiltelefonen i 2003. Til neste år vil det beløpet ha vokst til mer enn 37 milliarder dollar.

Slutten på kontanter
I Japan foretas det hundretusener av transaksjoner med mobiltelefonen hver dag, til å kjøpe alt fra togbilletter til dagligvarer. På London-klubben Ministry of Sound fikk de som betalte inngangsbilletten med mobilen avslag i prisen. Her til lands kan man betale for parkeringen ved å benytte seg av mobilen, men de fleste av oss må vente ennå noen år før bussbilletter og ølflasker kan betales med en liten Nokia eller Motorola.

The Economist proklamerte at det går mot slutten av kontant-æraen på forsiden forrige uke, etter at kontanter har vært kongen i flere årtusen. Smartkort og mobiltelefoner vil ta over som foretrukket betalingsmiddel i løpet av de neste 15 årene.

Ifølge tall fra Visa står kontanter for brorparten av småtransaksjonene verden over, som har en verdi på rundt 1,3 billioner dollar. Fortsatt lever vi i en kontantbasert økonomi, selv om størstedelen av transaksjonene er elektroniske. Men det er dyrt å holde kontanter i omløp. Organisasjonen European Payments Council beregner at EUs 360 milliarder kontanttransaksjoner koster rundt 50 milliarder euro årlig.

Mobile gjestearbeidere
12. februar i år annonserte 19 telefonselskaper, blant dem Telenor, en avtale som gjør det mulig for folk å bruke mobiltelefonene sine til å sende penger utenlands. MasterCard opererer tjenesten, som gjør at overføringer kan sendes som tekstmeldinger.

Tjenesten er myntet på verdens 200 millioner gjestearbeidere, som ofte sender penger hjem til familie og venner. Totalt rundt 250 milliarder dollar årlig. For folk uten bankkonto, kan overføringen konverteres til et forhåndsbetalt kort, som i sin tur kan brukes til betalinger.

- Overføringer fra gjestearbeidere vokser betydelig. I det asiatiske markedet, hvor Telenor er tilstede, sto overføringer fra folk som arbeider i andre land for rundt 10 milliarder dollar i 2004, sa Telenors Arve Johansen i forbindelse med lanseringen av samarbeidet.

Sunil Bharti Mittal, sjef for den indiske mobiloperatøren Bharti Airtel, mener mobilinitiativet vil revolusjonere pengeoverføringer.

Kjøp avisen med mobilen
Tidligere toppsjef i storbanken HSBC, nå styreleder i mobilgiganten Vodafone, mener mobiltelefon og kontantbetalinger vil smelte sammen. Til The Economist sier han at han tror telefoner lastet med kreditt vil stå for en stadig økende andel av folks betalinger i rike land.

Å kjøpe en togbillett, en avis eller en kopp kaffe på vei til jobb, skal bli mye enklere enn å fomle med kontanter og vente på penger tilbake. Eller slå inn en firesifret kortkode, og vente på svar fra terminalen. Og fordelen med å bruke mobiltelefonen som lommebok, er at stadig flere har en.

For øyeblikket tar banker og butikker betalt for kortbruken, men det er faktisk dyrere å bruke kontanter. Spørsmålet ukebladet stiller seg er om butikker snart kommer til å ta betalt for folks kontantbruk, og heller redusere gebyret på mobiltransaksjoner med smartkort. Disse kan brukes på kontaktløse betalingssystemer, hvor man slipper å taste "kode og klar".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere