RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(AP/Scanpix)

Pentagon innrømmer general-tabbe

USA medgir nå at det var en tabbe å gi en tidligere general i Saddam Husseins fryktede Republikanergarde kommandoen over Falluja.

Beslutningen om å la general Jassim Mohammed Saleh lede en amerikansk-organisert irakisk brigade, med ansvar for å slå ned den væpnede motstanden i Falluja, skapte sterke reaksjoner.

Blant dem som reagerte sterkest var Iraks sjiamuslimer, som anklager Saleh for å ha vært sentral i Saddams krigføring mot dem.

–Det var en tabbe, innrømmer nå viseforsvarsminister Douglas Feith overfor nyhetsbyrået Associated Press.

Uklokt valg
Forsvarsminister Donald Rumsfeld erkjenner også at valget av Saleh var uklokt, men forsvarer seg med at han ble anbefalt av "noen" i det USA-oppnevnte styringsrådet i Irak.

På bakgrunn av dette ba den amerikanske sentralkommandoen Saleh organisere en brigade med ansvar for å få slutt på motstanden i Falluja, en sunnimuslimsk by kjent for sin støtte til Saddam Hussein.

–Sikkerhetsklareringen av Saleh var mangelfull. Han har blod på hendene, medga Rumsfeld tirsdag.

Møtt med jubel
At Saleh ble møtt med jubel og flagg da han kom til Falluja, fikk trolig alarmklokkene til å kime i Pentagon.

Kommandoen over den nye brigaden ble deretter raskt overført til general Mohammed Abdul-Latif, som det knytter seg flere spørsmål enn svar til.

Latif innrømmer selv å ha bakgrunn som irakisk etterretningsoffiser, men satt ifølge amerikanske talsmenn fengslet under Saddam.

De siste årene hevder han imidlertid å ha pendlet mellom Irak og London, noe han neppe kunne ha gjort uten det gamle regimets velsignelse.

Ingen utlendinger
En av de første oppgavene amerikanerne ga Latif, var å pågripe de mange utenlandske krigerne som de anklager for å ha ledet an i motstandskampen i Falluja.

Utbyttet har til nå vært magert, og Latif tror heller ikke at det skjuler seg utenlandske krigere i byen.

–Det er ingen utenlandske krigere i Falluja. Det er mulig at det var noen her for én måned siden, men nå er det ingen, sa Latif tirsdag.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere