*Nettavisen* Nyheter.

Pentagon-slagord på gravstøtter

Nesten alle gravstøttene til soldater drept i Irak eller Afghanistan er gravert med kodenavnene USA bruker på sine krigsoperasjoner.

08.09.05 14:16

Familiene til falne soldater blir fortalt at de kan få inngravert slagord-lignende operasjonsnavn som «Operation Enduring Freedom» eller «Operation Iraqi Freedom» på gravsteinen gratis, enten soldatene begraves ved den nasjonale kirkegården Arlington eller annensteds, skriver The Guardian.

På militære gravsteiner fra andre perioder finner man stort sett bare grunnleggende, påkrevd informasjon: navn, rang, forsvarsgren, dato for dødsfall og eventuelt hvilken krig vedkommende falt i, og i hvilket land.

Familier skal i utgangspunktet ha siste ord når det gjelder hva som skal stå på gravsteinen. Det har ikke alltid skjedd.

Nadia og Robert McCaffrey mistet sin sønn Patrick i Irak i juni 2004, og sier navnet på militæroperasjonen «Operation Iraqi Freedom» ble inngravert på den statlig finansierte gravsteinen til sønnen uten at de hadde godkjent det.

Ble overrasket
- Jeg ble litt overrasket, sier Robert McCaffrey til The Guardian.
- De spurte hverken kona eller meg.

Heller ikke Patricks enke ble spurt om hun ville ha dette navnet på gravsteinen.

Eieren av selskapet som har lagd gravsteiner for Arlington og andre nasjonale gravsteder i over tiår er skeptisk.

- Det virker litt frekt å sette slikt på steinene, sier eieren av Granite Industries of Vermont, Jeff Martell til The Guardian.
- Det virker som det kan være knyttet til politikk, sier han.

- Ikke PR
The Department of Veterans Affairs forsikrer The Guardian om at det ikke er tilfelle.

- Gravsteinene har ingen PR-funksjon. Det er for å la landet vite at de som besøker kirkegården får vite hvem som tjente landet og hjalp til å holde det fritt, sier departementets representant Steve Muro.

Siden 1997 har staten betalt for så godt som alt som graveres på soldatenes gravsteiner. Før dette måtte familiene betale ekstra for alt utover de grunnleggende opplysningene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.