RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pepet ut i nasjonalforsamlingen

Pakistans president Pervez Musharraf
Pakistans president Pervez Musharraf Foto: Arif Ali (AFP/Scanpix)
Sist oppdatert:
Pakistans president Pervez Musharraf fikk en lite vennlig mottakelse da han holdt sin første tale i landets nasjonalforsamlng siden han grep makten i 1999.

Noen av politikerne forlot salen, mens andre overdøvet presidentens tale med slagord som "Ned med diktaturet" og "Nei, Musharraf, nei".

Det var første gang generalen skulle tale i nasjonalforsamlingen etter at han avsatte statsminister Nawaz Sharif og tok makten i et militærkupp i 1999. Etter dette har han forsøkt å legitimere sitt styre, blant annet med en kontroversiell folkeavstemning i april 2002.

Tillitsvotum

Pakistans folkevalgte legitimerte Musharrafs presidentskap under et tillitsvotum 1. januar, og ratifiserte samtidig presidentens fullmakt til å oppløse nasjonalforsamlingen. Avstemningen kom i stand etter at Musharraf hadde inngått en avtale med de islamistiske opposisjonspartiene. Han måtte imidlertid love at han ville trekke seg som forsvarssjef innen utgangen av året.

Avtalen gjør det mulig for Musharraf å bli ved makten fram til 2007.

Lørdagens seanse i nasjonalforsamlingen ble pinlig for presidenten, og viste at han ikke hadde oppnådd full støtte fra islamistene. Hendelsen kan bidra til å undergrave den betydelige støtten han har i befolkningen.

-Hellig krig

Tross bråket i salen fortsatte Musharraf talen uforstyrret. Blant temaene han tok opp var Pakistans støtte til den amerikanskledede krigen mot terror, tiltak for å bekjempe islamistisk ekstremisme og et bedret forhold til nabostaten India.

-Jeg ber dere kjempe en hellig krig mot ekstremisme, sa Musharraf. Omverdenen har et bilde av Pakistan som et intolerant og ekstremistisk samfunn, mente presidenten.

-Vi må ta viktige valg for å rette på dette inntrykket, hvis ikke må framtidige generasjoner betale en dyr pris.

Musharraf sa landet må slå ned på terrorvirksomhet i de stammekontrollerte områdene, og arbeide for en fredelig løsning på Kashmir-konflikten. Presidenten ble nylig enig med Indias statsminister Atal Behari Vavjpayee om å gjenoppta dialogen omkring det omstridte grenseområdet.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere