*Nettavisen* Nyheter.

Persson angrer på folkeavstemning

To uker før svenskene skal avgjøre om de vil bytte ut krona med euro, sier statsminister Göran Persson at han helst hadde vært folkeavstemningen foruten.

- Jeg har aldri vært tilhenger av en folkeavstemning om ØMU. Det er absolutt ingen ideell løsning, sier Persson til Sydsvenska Dagbladet, ifølge NTB-TT.

Alt tyder på at svenskene vil si klart nei til å bytte ut krona med euro, så aller helst hadde Persson sett at Riksdagen fikk bestemme.

Skylder på Bildt

Han mener Carl Bildt må ta skylden for det nederlaget sosialdemokratene nå står overfor, ettersom det var han som lovet svenskene folkeavstemning i 1999.

Den svenske statsministeren mener spørsmålet om svensk tilslutning til EUs økonomisk-monetære union (ØMU) burde ha blitt avgjort gjennom et ordinært riksdagsvalg. Da hadde Riksdagen stått fritt til å tolke valgresultatet og bestemme, noe Persson mener hadde vært bedre for demokratiet.

Å forsøke å stanse folkeavstemningen innser han likevel ville ha vært ensbetydende med politisk selvmord.

Fortsatt nei-flertall

I en meningsmåling som ble lagt fram fredag sier 48 prosent av de spurte at de vil stemme nei til euro, mens 34 prosent sier ja.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.