*Nettavisen* Nyheter.

Persson «forutså» terrorangrep

Foto: (AFP/Scanpix)

10. september 2001 advarte Sveriges statsminister Göran Persson mot Osama bin Laden og terrorangrep mot blant annet i New York.

15.06.05 15:16

I et intervju forutså statsminister Göran Persson et terrorangrep i New York, skriver den svenske avisa Aftonbladet i dag. Om ikke Persson er direkte sannspådd, traff han utvilsomt spikeren på hodet da han snakket med sjefredaktøren i tidsskriftet Pedagogiske magasinet i regjeringsbygget Rosenbad 10. september 2001.

Intervjuet skulle først og fremst handle om statsministerens engasjement mot rasisme, men gled etterhvert over på verdens uroligheter og terrortrusselen.

- Sprer sin skrekk
- Det er ille nok at terrorismen finnes og sprer sin skrekk i Midt-Østen, til for eksempel Jerusalem og Tel Avivs gater. Men hva er det som tilsier at den ikke også skal innta Kairos gater, Stockholms gater, New Yorks gater? For hensikten til slike som Hamas, Hizbollah, Osama bin Laden og hva de nå heter, er jo faktisk å med alle midler drive sin kamp, og ingen menneskelige hensyn i verden kan stoppe dem, sa Persson.

Et døgn senere svingte det første flyet mot World Trade Center, og terroraksjonene som skulle ta 3.000 menneskeliv var i gang.

Perssons ord blir trukket fram i en nyutgitt bok om rasisme, og hun som intervjuet ham på Rosenbad 10. september, Lena Fejan Ljunghill, sier statsministerens advarsel har etset seg inn i minnet.

Husker intervjuet
Statsministeren selv vil ikke kommentere intervjuet, men husker ifølge sine medarbeidere godt hva som ble sagt den gangen.

- Vi syntes alle at det var skremmende at han ble sannspådd så fort, sier statsministerens pressetalskvinne Anna Helsén ifølge Aftonbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.