RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Persson kan ha brutt grunnloven

Sist oppdatert:
Riksdagens konstitusjonskomité skal granske om statsminister Göran Persson har brutt grunnloven, etter at det gikk halvannet døgn før regjeringen informerte kongen om katastrofen i Asia.

Opposisjonen har allerede rettet skarp kritikk mot regjeringen, etter at det ble klart at kong Carl Gustaf først mottok offisiell informasjon om flodbølgekatastrofen om kvelden 27. desember, halvannet døgn etter at katastrofen var et faktum, og det først etter at hoffet hadde etterlyst slik informasjon.

Etter grunnloven er det statsministeren som på eget initiativ skal underrette statssjefen «om rikets anliggender».

Enighet om granskning
- Det må kunne oppfattes som en svært bydende formulering, sier Göran Lennmarker (Moderaterna), som leder konstitusjonskomiteen.

Han opplyser til Svenska Dagbladet at komiteen nå skal granske om statsministeren har brutt grunnloven. Også komiteens nestleder, sosialdemokraten Göran Magnusson, er klar til å gjennomføre en granskning.

- Når så mange svensker omkommer, er det vel rimelig at kongen får informasjon så raskt man er klar til å si noe om hvordan situasjonen er, sier han.

Kritiseres av eksperter
Allerede før Riksdagen har kommet i gang med sine undersøkelser, har Leif Lewin, professor i statsvitenskap ved Uppsala universitet, sagt at regjeringen ikke har handlet i tråd med grunnloven.

- Kongen skal hodes informert, konstaterer han.

Olof Ruin, som er professor i statsvitenskap ved universitetet i Stockholm, er overrasket over at ikke Persson umiddelbart kontaktet kongen.

- Jeg er overrasket over den passivitet som statsministeren og utenriksministeren viste, sier Olof Ruin.

- Uakseptabel håndtering
Den borgerlige opposisjonen i Sverige har ligget lavt etter katastrofen, men nå skjerpes kritikken mot regjeringen betydelig.

- Det er bemerkelsesverdig at statsministeren og statssjefen ikke prater med hverandre i inneldningen til dette, sier senterpartileder Maud Olofsson, som mener regjeringen har brutt mot statsskikken.

Kristendemokratenes leder Göran Hägglund er enig, og mener håndteringen er uakseptabel.

- Det skal ikke være slik at kongen selv eller hans medarbeidere behøver å søke informasjon, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere