*Nettavisen* Nyheter.

Persson svekket – Kungen styrket

Flodbølgekatastrofen i Asia har svekket tilliten til statsminister Göran Persson og utenriksminister Laila Freivalds. Kong Carl Gustaf er kommet styrket ut av krisen.

Det svenske folket vender tommelen ned for regjeringens fremste representanter. 37 prosent av de spurte i en fersk måling Sifo har gjort for Aftonbladet, svarer at de har fått svekket tillit til statsministeren, mens tre prosent sier tilliten er styrket.

For utenriksminister Laila Freivalds er tallene enda dårligere. Over halvparten, 52 prosent, sier tilliten til Freivalds er svekket. Én prosent oppgir at de har fått styrket sin tillit til utenriksministeren.

- Laila Freivalds er ingen varm person. Hun kan tvert imot oppfattes som kantete og kjølig. Det passer dårlig når hele det svenske folket er rystet av katastrofens fryktelige omfang, skriver Aftonbladets kommentator, Lena Mellin.

Kong Carl Gustaf kommer godt ut av den ferske målingen. En fjerdedel, 27 prosent, oppgir at de har fått styrket tillit til kongen etter hans opptreden de siste ukene.

- Den kongen vi trodde vi kjente, har sjelden vært personlig, og ofte uttrykt seg vagt og ubestemt. Men etter naturkatastrofen i sørøst-Asia har bildet av kongen forandret seg. Han ble plutselig personlig – uten å bli klissete privat. Han forteller med følelse om hvordan det føltes å miste sin far i ung alder, skriver Mellin, som spør om kongen i en alder av 58 år er i ferd med å bli folkekjær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.