Persson taus om samtalen med kungen

Statsminister Göran Persson vil ikke si noe om hva han skal si til kong Carl Gustaf når de to treffes til samtale på slottet i Stockholm torsdag formiddag.

11.02.04 16:14

Det svenske kongeparet kom onsdag hjem til Sverige etter statsbesøkene i Vietnam og Brunei.

Møtet med Persson arrangeres i forbindelse med kongens uheldige uttalelser om forholdene i Brunei. Da kongen besøkte det langt fra demokratiske landet denne uken, roste han sultanen og det åpne forholdet han har skapt til sitt folk.

– Jeg vil naturligvis ha en diskusjon eller en samtale med ham om det inntrufne og høre hans versjon. Deretter skal jeg gi min oppfatning til kjenne, sa Persson da han møtte pressen i Luleå onsdag.

Flere statsbesøk
På spørsmål om hvordan man skal forhindre at kongen kommer med slike uttalelser igjen, svarte statsministeren:

– Det er klart at det blir flere statsbesøk, og for dem gjelder det akkurat som nå at majesteten får et underlagsmateriale som beskriver det landet som besøkes og den holdning vi har til det landet, sier Persson, som hevdet at det også skjedde i forbindelse med Brunei-besøket.

Statsminister Persson fikk også spørsmål om han på forhånd var orientert om kong Carl Gustafs reise til Brunei.

– Min organisasjon har rutiner for slike ting. men jeg var ikke informert om selve beslutningen som ligger så langt tilbake som januar i fjor, sa Persson, men innrømmet at han var orientert om besøket på et senere tidspunkt.

– At han reiste visste vi selvsagt, for det informeres vi om. Men da beslutningen ble tatt var jeg ikke inne i den prosessen, det er det utenriksdepartementet som steller med, sier Persson.

Ingen kommentar
Ifølge det svenske hoffets informasjonssjef Elisabeth Tarras-Wahlberg er det foreløpig ikke bestemt om kongen selv har til hensikt å svare på spørsmål om sine omdiskuterte uttalelser fra Brunei. Hittil har kongen ikke ønsket å kommentere saken.

– Kongen skal først sette seg inn i hva som er sagt og skrevet, deretter vil vi bestemme hva som skal gjøres, sier Tarras-Wahlberg til nyhetsbyrået TT.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.