RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Persson varsler billigere svensk sprit

Sist oppdatert:
Sveriges statsminister Göran Persson vil ha lavere avgifter på brennevin. Men hvordan det skal skje eller hvor mye billigere spriten bør bli, vil den svenske regjeringssjefen foreløpig ikke ut med.

Persson sier til nyhetsbyrået TT at ingen i hans regjering ønsker at svenskene skal betale mindre for brennevinet enn i dag. Men situasjonen utenfor Sveriges grenser gjør det vanskelig å opprettholde avgiftene på dagens nivå.

- Utenfor grensene flyter alkoholsalget fritt, og det gjør det vanskelig å opprettholde samfunnsmessig kontroll over salget. For den store delen av det svenske folk som handler utenlands, er avgiftssenkningen i praksis allerede gjennomført, mener Persson.

Enige
Under sitt møte i Akureyri på Island søndag var de nordiske statsministrene enige om at presset mot alkoholavgiftene i Europa gir grunn til bekymring. På Norges vegne ba Kjell Magne Bondevik sine kolleger om å være med på et felles nordisk press mot EU.

Hensikten skulle være å hindre nye kutt avgiftene. Göran Persson sier til TT at han for sitt vedkommende vil avvente en rapport fra riksdagsrepresentanten Kent Härstedt, som har gransket spørsmålet på oppdrag fra regjeringen.

På en pressekonferanse i Akureyri ville Bondevik ikke si hva han syns om eventuelle svenske avgiftskutt, men medga at slike kutt vil utgjøre et press mot avgiftsnivået i Norge.

- Vi kan ha en viss forskjell, men den må ikke være for stor, sa den norske statsministeren.

«Dramatisk»
Ingen av statsministrene er egentlig tilhengere av senket spritskatt. Danmarks regjeringssjef Anders Fogh Rasmussen sa imidlertid at danskenes avgiftskutt har ført til dramatisk nedgang i grensehandelen med brennevin.

Danske politikere har nå tatt til orde for å senke avgiftene på øl også. Hensikten er å hundre at danskene drar over grensen til Tyskland for å hamstre øl, som grunnet det lave tyske avgiftsnivået er svært billig der til lands.

Finlands statsminister Matti Vanhanen konstaterer på sin side at finnenes avgiftskutt i mars har fått klare følger. Spritforbruket er økt med 10 til 15 prosent, og det er ikke akseptabelt, sa Vanhanen i helgen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere