RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pest kan ha gitt HIV-immunitet

Sist oppdatert:
Svartedauden kan ha bidratt til å gjøre nordmenn mer motstandsdyktige mot HIV-viruset.

Rundt ti prosent av dagens europeere, inkludert nordmenn, synes å være delvis eller helt immune mot HIV-smitte.

- Svartedauden kan være svaret
Et forskerteam ledet av zoolog Christopher Duncan ved Universitetet i Liverpool har analysert hvorfor andelen i Europa er så høy. Nylig ble resultatene av studiene gjengitt i tidsskriftet Journal of Medical Genetics. Der kommer det frem at svartedauen kan være svaret på den økte forekomsten av mutasjonen.

Duncan påpeker at feberutløsende virusepidemier pågikk mye lenger i Norden og i Russland enn i resten av Europa, faktisk helt opp til begynnelsen av 1800-tallet. Det kan forklare det spesielt høye mutasjonsnivået i Finland og Russland.

Svært få helt immune
Professor og seksjonsoverlege Stig Frøland ved Rikshospitalet understreker at bare de som har mutasjonen fra både mor og far, tilsvarende så lite som to-tre prosent av befolkningen, er helt immune mot HIV.

- Det er store individuelle forskjeller i motstandsdyktighet og forløp av AIDS-sykdommen. Mutasjonen er bare én faktor som spiller inn. Mange gener har også betydning, men det er mye vi ikke vet. Tanken har vært diskutert i flere år. Den er fortsatt bare en hypotese. Jeg kan ikke se at den vil representere noen ny inspirasjon for den videre AIDS-forskningen, sier Frøland til Aftenposten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere