RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Petersen: - En høyst fortjent pris

Utenriksminister Jan Petersen er glad for at Wangari Maathai har fått fredsprisen for 2004.

- Dette er en høyst fortjent pris til en kvinne med et stort personlig mot og et sterkt engasjement som skaper resultater. Hun setter arbeidet for miljø inn i et fredsperspektiv, skriver Petersen i en pressemelding.

- Utrettelig
Utenriksministeren mener at årets fredspris til Wangari Maathai fra Kenya er en svært gledelig og velkommen anerkjennelse av hennes utrettelige kamp for miljø, utvikling, demokrati og menneskerettigheter gjennom flere tiår.

- Prisen understreker kvinners nøkkelrolle i utviklingsarbeidet og at kampen for en bærekraftig utnyttelse av ressursene må stå helt sentralt i arbeidet for utvikling, sier utenriksministeren.

- I konflikt med myndighetene
Maathai grunnla grasrotbevegelsen Green Belt Movement i 1977. Organisasjonen har drevet et aktivt arbeid rettet mot avskoging og ørkenspredning, med grunnlag i mobilisering av fattige kvinner på landsbygda. Modellen har med hell blitt anvendt i en rekke afrikanske land. Maathai mottok Sofieprisen i 2004 for dette arbeidet.

Petersen påpeker at Maathai tidvis har kommet i sterk konflikt med myndighetene i landet. Forsøk på å undertrykke hennes stemme, har ført til store personlige ofre. Like fullt har hun utrettelig arbeidet videre.

- En økologisk forsvarlig utvikling er helt avgjørende for å skape stabilitet, sikkerhet, demokrati og fred. Det er derfor svært gledelig og oppmuntrende at prisen går til en person som så sterkt har bidratt til å styrke bevisstheten rundt disse forhold, sier Petersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere