*Nettavisen* Nyheter.

Petersen advarte Arafat

Jan Petersen (H) hadde med seg to beskjeder da han møtte Yasser Arafat tirsdag: Få terroren under kontroll, og få en handlekraftig regjering på beina.

15.10.03 08:15

USA og Israel nekter å ha noe med palestinernes president å gjøre, men Norge har ingen planer om å bryte kontakten med Arafat. Tirsdag var den norske utenriksministeren i Ramallah, der han hadde et 45 minutter langt møte med den palestinske lederen.

To beskjeder
Jan Petersen hadde med seg to hovedbeskjeder til Arafat.

- Det ene var at de er nødt til å gjøre alt de kan for å få terroren under kontroll, sier utenriksministeren på telefon til NTB sent tirsdag kveld.

– Veikartet er tydelig på en god del av de tingene som skal gjøres, og det er lett å krysse det av, legger han til.

– Det andre var at de må få en regjering opp å stå, altså en handlekraftig permanent regjering. Jeg sa at jeg var skuffet over at Abu Mazen (Mahmoud Abbas) ikke klarte å holde seg ved regjeringsmakten, og at Abu Ala (Ahmed Qurie) nå åpenbart har problemer med å få de fullmaktene han trenger. Der må Arafat bidra ved å legge sin tyngde inn for å få til en positiv løsning, så vi får en funksjonsdyktig regjering, sier Jan Petersen.

– Meget alvorlig
Han spiste middag med den palestinske utenriksministeren Nabil Shaath tirsdag kveld, og onsdag skal Petersen møte den midlertidig palestinske statsministeren Ahmed Qurie.

– Problemet jeg har opplevd både her og i Israel, er at de snakker meget gjerne om hva den andre parten burde gjøre, sier Petersen, og legger til at prosessen er inne i en "meget alvorlig fase".

Utenriksministeren legger ikke skjul på at besøket hos Arafat er kontroversielt, men samtidig kommer han med en advarsel:

– Det er all grunn til å advare mot en ukritisk holdning til Arafat, noe jeg synes er litt for utbredt. Det er ingen tvil om at Arafat er en del av problemet, men han er også en del av løsningen. Derfor er det viktig å snakke med ham, sier Petersen til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.