*Nettavisen* Nyheter.

Petersen gratulerte Bush

Utenriksminister Jan Petersen sier president George W. Bush med nattens valgresultat ser ut til å ha fått klarsignal fra amerikanerne om å fortsette sin politikk.

03.11.04 11:23

Petersen, som er på en offisiell reise med kongeparet i Vietnam, tar forbehold om at ikke alle stemmene er talt opp, men mener ut fra den foreløpige opptellingen i vippestaten Ohio at valgseieren er i boks for den sittende presidenten.

- Det er temmelig klart at Bush vinner i Ohio. Det at han vant såpass klart i Florida, må være en søt seier, sier Petersen til TV 2 Nettavisen.

Petersen var raskt ute med å gratulere Bush, men venter nå med å gjøre det formelt til Bush selv har erklært valgseieren.

Står sterkere
Petersen fastslår at den sittende presidenten slik det ser ut nå, har fått amerikanernes støtte til å fortsette sin politikk.

- Han har et tydeligere mandat bak seg nå enn tidligere. Han har ikke bare et flertall av valgmennene, men også et flertall av stemmene, og republikanerne har styrket seg i Kongressen.

- Er du overrasket over at Kerry har gjort det såpass bra som han har?

- Nei, det er jeg ikke. Jeg må innrømme at jeg i dagene før valget ikke turde å gjette på hvem som ville vinne.

Ny kurs
Petersen sier den norske regjering vil fortsette det tette og nære samarbeidet med den nye administrasjonen til Bush. Men han håper presidenten vil justere kursen noe, selv om han nå har fått støtte for den politikken han har ført.

- Jeg håper han vil legge mer vekt på det internasjonale samarbeidet. Når han nå er valgt til sin andre periode som president får han en større frihet. Jeg håper han vil benytte den til å legge større kraft bak Midtøsten-forhandlingene, sier Petersen.

Utenriksministeren mener nettopp Midtøsten må være topp prioritet for Bush i en ny periode.

Nederlag for nordmenn
Petersen er visepresident i International Democrat Union (IDU), som i august vedtok støtte til den republikanske valgkampen for å få gjenvalgt George W. Bush. Men han vil ikke kommentere om han er glad for at den sittende presidenten, som han har samarbeidet med i flere år, fortsetter.

. Det er unyttig å spekulere i om det hadde blitt annerledes med Kerry. Det er sikkert mange i Norge som er skuffet over resultatet. Norge pleier ofte å tape valg i andre land, men vi skal samarbeide med den administrasjonen som blir valgt, sier han.

Jagland avventer
Lederen for Stortingets utenrikskomite, Aps Thorbjørn Jagland, mener det er for tidlig å utrope noen seierherre.

Jagland vil vente med å kommentere resultatet til det er enda klarere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.