*Nettavisen* Nyheter.

Petersen kom på jobb etter 34 timer

Først 34 timer etter flodbølgekatastrofen var et faktum viste utenriksminister Jan Petersen seg på kontoret i Utenriksdepartementet.

05.01.05 19:31

Etter flomkatastrofen ble Sveriges utenriksminister Laila Freivalds sterkt kritisert for ikke å ha kommet til kontoret før det var gått 30 timer fra at flodbølgekatastrofen inntraff. Nå viser det seg at utenriksminister Jan Petersen ikke dukket opp i departementet før etter 34 timer.

- Han ankom UD ved 13.30-tiden mandag, sier informasjonsrådgiver Eirik Bergesen til TV 2 Nettavisen.

Det betyr at Petersen kom til sitt kontor to og en halv time etter sin svenske kollega.

Varslet på formiddagen
Onsdag forsøkte TV 2 Nettavisen å få greie på når Petersen og statsminister Kjell Magne Bondevik ble varslet om katastrofen, og når de kom på jobb.

Etter først å ha vært svært tilbakeholdne med opplysninger, opplyste UD at Petersen ble varslet «tidlig på formiddagen» andre juledag. Han var da i sitt hjem på Kolbotn. De første nyhetsmeldingene om katastrofen kom ved 06-tiden samme morgen.

Onsdag kveld la UD ut en redegjørelse på sine nettsider. Her heter det at utenriksråd Bjarne Lindstrøm ledet krisearbeidet i departementet fra ca kl 10 søndag 26. desember, og at Petersen kom til UD dagen etter ved 13.30-tiden.

- Utenriksministeren ble holdt løpende orientert og konsultert og fattet beslutninger fortløpende, heter det i meldingen fra UD.

Fram til 3. januar hadde Petersen koordineringsansvaret for regjeringens håndtering av de ulike aspektene ved flodbølgekatastrofen. Da ble ansvaret overført til Helse- og omsorgsdepartementet.

På ferie
Ifølge Statsministerens kontor fikk Kjell Magne Bondevik beskjed omtrent samtidig som Petersen. Statsministeren var da på ferie i Molde.

Først onsdag 29. desember, tre døgn etter flomkatastrofen ble kjent, kom Bondevik til Statsministerens kontor.

Onsdag ettermiddag kom en pressemelding fra Statsministerens kontor (SMK) der det heter at Bondevik ble varslet av regjeringsråd Nina Frisak, og at «dette kunne bli en stor katastrofe».

- Arbeidet aktivt
- Han arbeidet aktivt med saken fra det øyeblikk han ble varslet. Han hadde løpende kontakt med medarbeidere ved SMK, med statsråder i berørte departement og med nordiske kolleger. Fra og med andre juledag ga han også daglig uttalelser til nyhetsmediene. Statsministeren ble deretter holdt løpende oppdatert om utviklingen, heter det i pressemeldingen.

I den samme pressemeldingen heter det at «det er alltid statsministeren som er den øverste ansvarlige for å organisere regjeringens arbeid.»

Les redegjørelse fra UD
Les pressemelding fra statsministerens kontor

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.