Petersen møtte WTO-partnere

Foto: Berit Almendingen/TV 2 Nettavisen

Utenriksminister Jan Petersen har det siste døgnet vært i Sveits, blant annet for å møte partnerne i G10-gruppen i Geneve.

Det pågår denne uken en rekke møter parallelt i Sveits. Møtene er forberedelser til toppmøtet i Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Hong Kong i desember. Her skal det etter planen vedtas rammeverk for en ny global handelsavtale.

Den såkalte G10-gruppen, der Norge inngår sammen med blant annet Sveits, Japan og Korea, la mandag fram et dokument som illustrerer hva landene kan tenke seg av tollreduksjoner i forhandlingene om markedsadgang for landbruksvarer

Norsk landbruk
- Dette er ikke nye standpunkter, men det var viktig for G10 å få lagt frem en skisse om markedsadgang mandag. Hvis ikke tror jeg det ville blitt vanskelig å sikre interessene til norsk landbruk i de fremtidige forhandlingene, sier utenriksminister Jan Petersen i et telefonintervju med TV 2 Nettavisen.

G10 ønsker å unngå tak på tollsatser, det vil si at det settes en maksimumsgrense for hvor høye tollsatsene kan være. Den såkalte G20-gruppen, som består av utviklingsland, har på sin side gått inn for kraftige tollreduksjoner for å sikre jordbruksvarene fra fattige land adgang til verdensmarkedene.

- Tøffe forhandlinger
- G20 har ennå ikke kommet med konkrete tall, men vi må regne med at alle disse landene vil ha helt andre krav enn det vi har lagt oss på. Det blir tøffe forhandlinger for å finne et resultat som blir levelig for oss til slutt, sier Petersen.

- Det viktigste for oss er å ha tilstrekkelig forhandlingsstyrke, og hvis man skal ha en tyngde til å påvirke sluttresultatet er det en fordel å slå seg sammen. Når vi har med oss så tunge land som Japan er det klart at vi blir hørt.

G10-gruppen består av Island, Israel, Japan, Liechtenstein, Mauritius, Norge, Sveits, Sør-Korea og Taiwan. (Bulgaria har meldt seg ut fordi landet har gått inn i EU. EU har en annen gruppering med egne posisjoner.)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.