RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Petersen unngikk Irak-konflikten

Sist oppdatert:
Utenriksminister Jan Petersen nevnte ikke konflikten rundt de norske soldatene i Irak med ett ord da han holdt sin halvårlige utenrikspolitiske redegjørelse i Stortinget tirsdag.

Dagen før Petersens redegjørelse meldte NRK at hemmelige stridsregler åpner for at den norske humanitære styrken kan brukes i aktive kamphandlinger.

Flere forskere mener at avtalen innebærer at nordmennene kan delta i operasjoner uten uniform og uten å tilkjennegi hvem de er. Det kan brukes til å skaffe informasjon, etterretning eller til sikkerhetsarbeid. Fordekte operasjoner kan også brukes til å anholde personer, true dem eller til og med likvidere dem.

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold gikk kjapt ut og avviste påstandene, og Petersen syntes tydeligvis ikke at det var noen grunn til å ta opp spørsmålet i sin redegjørelse.

I ilden senere?
Likevel kan det hende at utenriksministeren må forklare seg nærmere torsdag om hvilke regler som gjelder for de norske soldatene i Irak. Da skal Stortinget nemlig diskutere Petersens redegjørelse.

Opptatt av EU
I sin tale til Stotinget tok Petersen derimot blant annet for seg EUs utvidelse med 75 millioner nye medlemmer fra 1. mai, Norges deltagelse og rolle i Afghanistan og miljøproblemene i Nord-Russland. Han snakket varmt om å ta vare på sine venner, «den som gagner sine venner gagner seg selv», og at Norge har moralsk forpliktelse til å hjelpe andre land fordi vi er et av verdens rikeste land.

- Vi må bruke de ressursene som vi har til å gjøre for andre det vi vil at andre skal gjøre for oss, sa Petersen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere