RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Petersens jobb henger i en tynn tråd»

Sist oppdatert:
Norske redaktører og kommentatorer er harde i kritikken av utenriksminister Jan Petersens håndtering av katastrofen.

TV 2 Nettavisen har sett gjennom norske aviser de seneste dagene, og har samlet meningsinnholdet i ledere og kommentarer fra flere av de største avisene. Kritikken fra medielederne mot UD og utenriksminister Jan Petersen er ganske krass.

”Elendig krisehåndtering”
”Regjeringens og spesielt Utenriksdepartementets krisehåndtering av flomkatastrofen får hard medfart. Holdningen i mediene og blant de fleste stortingspolitikere er at UDs krisehåndtering står til stryk. Utenriksminister Jan Petersen henger i en tynn tråd”, kommenterer redaktør Arne Strand i Dagsavisen i går.

Strand skriver blant annet videre:

”Femten oppegående nyhetsreportere med inngående kjennskap til bruk av internett ville i løpet av femten timer ha skaffet seg bedre oversikt over katastrofens omfang enn det UDs embetsmenn klarte i løpet av de fem første dagene. Reporterne ville også ha klart å sjekke listene over savnede nordmenn på en langt mer effektiv måte enn det UD maktet."

"...Når regjeringen har bestemt at UD skal være ansvarlig myndighet i en sak som dette, er håndteringen utenriksministerens ansvar. Det konstitusjonelle ansvaret for den elendige håndteringen hviler derfor med full tyngde på utenriksminister Jan Petersen. Avhengig av hva den kommende granskning vil vise, vil jeg ikke utelukke at Petersen må gå av som utenriksminister etter dette”, mener Arne Strand.

”Tid for proposjoner”
Dagbladet skriver i sin leder:

”Listekaoset og norske myndigheters mangelfulle bistand til nordmenn som er rammet av flodbølgekatastrofen, bekymrer mange nordmenn. Kritikken som de siste dagene er kommet på bordet er derfor viktig. UDs håndtering skal granskes, og offentliggjøringen av uferdige lister har ført til effektiv og rask oversikt over det reelle omfanget av savnede nordmenn. Det er bra. Men nå er det tid for proporsjoner”

”Krangelen der utenriksminister Jan Petersen forsvarer UD ved å vise til at også politiet gjør feil, etterfulgt av nye krangler om hvorvidt statsminister Kjell Magne Bondevik varslet muligheten for 1000 døde nordmenn på en prekestol, eller utenfor ei kirkedør, er pinlig og på grensen til det respektløse”, mener Dagbladet.

”UD etter bølgen”
Dagens Næringsliv s kommentator Kjetil Wiedswang skriver i gårsdagens avis:

”Etter tsunamien skal eksterne eksperter granske hva UD gjorde galt. De bør gå grundigere til verks. Det er en generasjon siden departementet sist grundig gransket sin egen rolle”.

Wiedswang mener det finnes flere gode grunner til å unnskylde norsk utenrikstjenestes ”ikke veldig heldige behandling av tsunami-krisen i Asia”.

”Den største skaden har vært den psykiske belastningen på pårørende, ved at beskjeder og informasjon har kommet ut noen timer eller dager senere enn det ideelt sett burde skjedd. Likevel fremstår et bilde av at utenrikstjenesten både burde og kunne ha reagert mer effektivt. Finland og Italia hadde fly på vingene, og kriseteam på vei til området, mens norske tjenestemenn satt i møter og lurte på hvordan man skulle koble inn UDs krisenummer. UDs maskineri fremstår som lite smidig i å koble inn bistand fra andre norske tjenester, som har kompetansen generalistene i departementet mangler.”

”Skandaløse lister”
TV 2 Nettavisens redaktør Gunnar Stavrum mener listesaken er skandaløs.

”I løpet av noen timer er mer enn 100 personer funnet i live av de som står på savnetlistene som Utenriksdepartementet og Nye Kripos har arbeidet med i dagevis. Hvis UD hadde lyttet på råd tidligere, ville de spart seg mye arbeid, skapt mindre engstelse rundt om i landet og unngått å føre statsministeren bak lyset.”

”I hele perioden etterpå arbeidet Utenriksdepartementet med å skaffe oversikt over savnede nordmenn. Dette arbeidet endte med 462 bekreftet savnede og ytterligere 980 man ikke hadde fått livstegn fra. Så begynte Nye Kripos sitt arbeid. Politiet skar ned listen fra 1.442 til 275 navn i løpet av helgen. Men da listen ble offentliggjort ved 11.30-tiden mandag ble over 100 funnet i god behold i løpet av noen timer.

Spørsmålet er altså hva som er gjort for å kvalitetssikre listen: Har man ikke engang forsøkt å ringe folk?”, spør redaktøren, som mener at UDs arbeid ikke virker særlig tillitsvekkende.

”Skandaløst krise-kaos”
Fædrelandsvennen skriver på lederplass:

”I sorgen over de norske liv som har gått tapt i katastrofen i Sørøst-Asia må vi også glede oss over at listen som ble lagt ut i går over 275 savnede nordmenn ble mer enn halvert etter noen timer.

Men selv om det norske samfunn fortsatt står midt oppe i tragedien, må det være tillatt å kritisere myndighetene for en nærmest skandaløs håndtering av informasjonen om savnede personer. Det må ha vært det fullkomne kaos i UDs registreringsrutiner, om vi i det hele tatt kan tale om rutiner i denne sammenheng."

"...Dette registreringskaoset synes å være et resultat av et norsk utenriksbyråkrati som er åpenbart uegnet til å ha ansvar for denne form for krisehåndtering. Registrerings-kollapset er derfor nødt til å få konsekvenser. Først og fremst for den fremtidige organiseringen av norsk kriseberedskap,” mener Fædrelandsvennen.

”Burde spilt på lag”
”UD burde spilt på lag med media”, mener Stavanger Aftenblad på lederplass:

”I går kom den første offentlige listen over savnede. Og heldigvis var tallet mye lavere enn fryktet. Fremdeles er tallet forferdelig høyt. Flommen har rammet Norge hardt. Men det er uforståelig og svært kritikkverdig at myndighetene ikke klarte å skaffe seg bedre oversikt over savnede. Mye var kaotisk. Men apparatet i Norge burde vært i stand til bedre å sjekke om opplysningene over savnede stemte. Og hadde man ikke kapasitet til det, burde andre vært trukket inn mye raskere.

Ikke minst burde regjeringen, med utenriksdepartementet i spissen, på et tidlig tidspunkt spilt på lag med media og samfunn og offentliggjort navn på savnede”, skriver Stavanger Aftenblad.

”Listerot”
Bergens Tidende tar i sin leder også et oppgjør med UD:

”Det er gode nyheter at tallet på savnede gikk drastisk ned etter at navnelisten ble offentliggjort. Men dette er nyheter vi kunne ha fått mye tidligere."

"...Utenriksdepartementet (UD) hadde sin liste med savnede, og opererte med over 460 navn. Da politiet overtok, ble listen nærmest halvert. Det må være mye å hente på at UD og politiet arbeider mer integrert fra starten av i krisesituasjoner, slik at opplysninger kan vaskes fortløpende.

I Sverige har utenriksdepartementet innrømmet feil, og er blitt berømmet for det. Norske myndigheter, både politi og Utenriksdepartementet, vil tjene på den samme ydmykheten”, mener Bergens Tidende.

”En dag for ettertanke”
I Adresseavisens leder står det blant annet:

”Den siste utviklingen hva offisiell tallstrid angår må imidlertid ikke få oss til å miste proporsjonene. Det er snakk om ufattelige menneskelige lidelser, og det er snakk om en gigantisk - og langvarig - innsats for å gjenoppbygge raserte kyststater.

Så får vi vente med å følge opp de mange ubesvarte de spørsmålene som her hjemme er knyttet til Utenriksdepartementets og politiets praktiske arbeidsmetoder og mulige etterforskningsmessige tabber.

Men det betyr ikke at de skal glemmes. Det er eksempelvis ingen grunn til å benekte at sentrale politiske myndigheter må bære et betydelig ansvar for at de informasjoner som ble presentert - da situasjonen var som mest dramatisk - var betydelig misvisende. Og vi har fått avdekket et UD-byråkrati – som på dette området - nærmest var for hjelpeløst å regne”, skriver Adresseavisen.

”Grov svikt”
Avisen Nordlys mener Regjeringen ikke bare har unnlatt å gjøre jobben sin, den har også ført det norske folk bak lyset i en kritisk tid.

”Vi kan være lettet over at anslagene over antall døde og savnede viste seg å være altfor høye. Nyttårsaften og dagen etter sa flere statsråder at de fryktet «den verste norske katastrofen i fredstid». Vi ble forberedt på over 1000 omkomne nordmenn.

Dette var heldigvis feil. Ja, mer enn som så. Statsministeren og utenriksministeren var helt på jordet i sine anslag, viste det seg, og de har kun seg selv å takke. Det var Jan Petersens departement som førte lister over nordmenn som var død eller savnet.

At regjeringen forledet folk til å tro at kanskje så mye som 1.000 nordmenn var døde, er etter vår mening ytterst alvorlig. Til tross for kritikk gikk det lang tid før UD ga listene til politiet, og da de endelig ble offentliggjort gikk det bare timer før journalister og pårørende hadde funnet over 100 i livet.

Mange spørsmål kan vente til en seinere gransking, men ett må bli besvart nå; kan vi nå stole på at det regjeringen sier er sant?” spør Nordlys på lederplass i gårsdagens avis.

”Sorglisten og kritikken”
Aftenpostens Harald Stanghelle skrev i en kommentar tidligere denne uken:

"Dagen i går ble kontrastfylt: Sorgens liste utløste ettertanke - og kritikk"

"...Vi liker å tro på ryddighet og offentlig kvalitet i dette landet. Derfor forvirres vi når Nye Kripos offentliggjør en savnetliste som i løpet av noen få ettermiddagstimer reduseres med 166 personer. Dette er bare én i rekken med problemstillinger som en granskning må avklare."

"...Mange reagerer når det nå reises offentlig kritikk mens katastrofen fortsatt er skremmende nærværende. Det er lett å skjønne. Men samtidig er det viktig å vite at åpen myndighetskritikk i samfunn som vårt har som underliggende drivkraft å sikre kvaliteten på myndighetenes arbeid.

Denne gang dreier det om noe så sentralt som kvaliteten på Regjeringens måte å møte en katastrofe på. Noe viktigere finnes knapt. Det er å ta det som har skjedd - og ofrene for det - på dypeste alvor", anfører blant annet Stanghelle i en kommentaren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere