– Dette er gode nyheter. Veldig gode, sier leder for vaksineprogrammet til FHI Geir Bukholm til NTB.

En ny studie av Pfizer/Biontech-vaksinen utført på barn og ungdom mellom 12 og 15 år i USA, fant at ingen av de vaksinerte barna ble syke med koronavirus.

– Fase 3-studien demonstrerer 100 prosent effektivitet og robuste antistoffresponser, opplyser produsentene i en kunngjøring onsdag.

Vil vaksinere barn før skoleåret

2.260 barn deltok i studien.

Pfizer-vaksinen er foreløpig godkjent for personer fra 16 år og oppover. Nå håper produsenten at det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet FDA skal godkjenne vaksinen til bruk på barn og ungdom over tolv år før starten av neste skoleår.

– Vi planlegger å legge fram funnene våre til FDA som et tillegg til nødgodkjennelsen vi har fått i løpet av de neste ukene, samt andre legemiddeltilsyn i andre land, sier Pfizer-sjef Albert Bourla.

Kan ta måneder å få godkjennelse

Selskapet varsler at det også vil søke om å få vaksinen godkjent for barn ned til tolv år i Europa.

I Europa må Pfizer-Biontech søke godkjenning hos Det europeiske legemiddelverket (EMA) før vaksinen kan tas i bruk for barn.

Prosessen kan ta én til to måneder, ifølge Geir Bukholm. Deretter vil det norske Legemiddelverket godkjenne vaksinen.

– Da vil barn ned til 12 år bli en gruppe som vi etter hvert vil vurdere å inkludere i vaksinasjonsprogrammet, sier han.

Verden over har vaksineringen mot korona vært rettet mot voksne, men for å stoppe pandemien er det nødvendig å vaksinere også barn.