*Nettavisen* Nyheter.

«Pianomannen» navngitt

Foto: (EPA/Scanpix)

Tyske Andreas Grassl (20) framsto i fire måneder som et mysterium for hele Storbritannia.

08.09.05 14:16

Politiet fant den tause mannen skjelvende og våt på en strand ved Kent. Hans pianoferdigheter sjarmerte psykiaterne som behandlet ham ved et lokalt sykehus, og pressen ga ham kallenavnet ”Pianomannen” da historien hans ble kjent.

I fire måneder forholdt han seg helt taus, og pressen skrev flere spaltemeter om den mystiske, tause mannen.

Nå har han endelig åpnet munnen, og blitt tatt med hjem til en rolig by i Tyskland. Pianomannens virkelige navn er Andreas Grassl, og han er sønnen til en tysk bonde fra Prosdorf, nær grensen til Tsjekkia, skriver Daily Mail. Selv om 20-åringen har blitt gjenforent med sine foreldre og to søstre er det fremdeles mange spørsmål knyttet til hans forsvinning.

Frykter for sønnen
- Jeg er redd for hans mentale og psykiske helse, sier faren Josef (46) til Daily Mail.

- Han har ikke forklart hva som har skjedd med ham. Jeg vet ikke hva som har plaget ham eller hvor han forsvant til.

Faren sier til den britiske avisen at han er glad for at sønnen er i sikkerhet, men bekymret for hva som forårsaket hans forsvinning.

- Vi trodde ærlig talt han var død, og det var en tortur å ikke vite hva som hadde skjedd med ham, sier han til Daily Mail.

- Jukser ikke
De første rapportene fra sykehuset etter at Andreas brøt stillheten sist fredag gikk ut på at han rett og slett var en bløffmaker, og at han hadde lurt personalet ved Little Brook Hospital i Dartford, Kent. Det var her han fikk tilsyn etter å ha blitt funnet i april.

Han fortalte at han hadde forsøkt å begå selvmord før han ble funnet på stranden av politiet.

Selv om familien har et piano og Andreas spiller helt greit er mannen langt fra det musikalske geniet han har blitt fremstilt som. På skolen var han kjent for å være ganske stillferdig. Andreas gjorde siviltjeneste blant mentalt handikappede, og det har blitt antydet at han kan ha lært å kopiere slik adferd der. Dette ble i går benektet på det sterkeste av familiens advokat Dr Christian Baumann.

- Han har en psykisk lidelse og jukser ikke, sier han til Daily Mail.

Baumann ønsket ikke å utdype hva diagnosen gikk ut på.

Bodde i Paris
Etter å ha jobbet ved det tyske sykehuset i ni måneder fortalte Andreas familien at han ville dra til Paris for å fortsette sine studier. Han ser ut til å ha hatt en rekke strøjobber i Paris, men i april sluttet han å ringe hjem. Familien meldte ham savnet i mai. Fredag i forrige uke fikk faren en telefon fra den tyske ambassaden i London som sa Andreas var der, og lørdag kjørte han til München for å hente ham fra flyplassen, skriver Daily Mail.

Ifølge faren sier Andreas at han ikke vet hva som har skjedd med ham eller hvordan han endte opp i England.

Fortsatt er det uavklarte spørsmål knyttet til Andreas forsvinning. Hvorfor hadde merkene på klærne hans blitt skåret bort? Hvorfor lot til å reagere ekstra da en tolk snakket til ham på norsk?

Om hele historien noen sinne vil komme fram vil bare tiden vise. Inntil videre er bare familien til Andreas glade for å ha ham hjemme igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.