*Nettavisen* Nyheter.

Pilegrimer raser

Foto: Scanpix/AFP

Arabiske pilegrimer I Mekka er rasende over at irakiske myndigheter valgte å henrette Saddam Hussen på årets helligste dag.

30.12.06 19:54

Sunni-muslimer på hajj, muslimenes pilgrimsreise til Mekka, er sjokkerte over at Saddam Hussein ble henrettet på Id al-adha, som markerer slutten på pilegrimsreisen.

Se TV 2 Nyhetene: Jubel og raseri

Fornærmelse
- Hans henrettelse samme dag som Id er en fornærmelse mot alle muslimer, sier pilgrim Nidal Mohammad Salah fra Jordan.

- Som statshode burde han ikke vært henrettet, sier Salah til Reuters.

Id al-adha, Ofrenes Fest, feirer den bibelske patriarken Abrahams vilje til å ta livet av sin egen sønn for Gud. Muslimske land markerer ofte denne dagen ved å benåde fanger, og det er uvanlig at fanger blir henrettet. Markeringen varer i tre dager.

Saddam Hussein, som selv var sunni-muslim, ble beundret av mange arabere for å stått imot USA. De ansvarlige for hajj frykter at hans død kan skape spenninger mellom pilegrimene, som er både sunni- og sjia-muslimer.

Dobbel Id
Id al-adha faller på den femte dagen i hajj. Over to millioner muslimer fra hele verden går denne dagen gjennom eldgamle riter i muslimenes hellige by, Mekka, i Saudi-Arabia.

- Jeg vil ikke tro det. Saddam kan ikke dø. Er dette de gode nyhetene vi får på vår Id? sier Nawaf al-Harbi fra Saudi-Arabia.

Mange sjia-muslimer ser på sin side Saddams død som nettopp en gave fra Gud.

- Gratulerer, dette er som to Id på én gang! Jeg håper Gud ikke ser til ham i nåde, sier Nadir Abdullah fra Irak.

Sikkerheten var allerede høy i forkant av dette årets hajj på grunn av de økende spenningene mellom sunni- og sjia-muslimer i regionen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag