RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
FÅR STØTTE: Donald Trump kritiserer sine rivaler for å motta støtte fra super-PACs, men nå viser det seg at han gjør det selv.
FÅR STØTTE: Donald Trump kritiserer sine rivaler for å motta støtte fra super-PACs, men nå viser det seg at han gjør det selv. Foto: Al Bello (Afp / NTB scanpix)

Pinlig avsløring for Donald Trump

Sist oppdatert:
Kritiserer konkurrentene for å gjøre det samme som han gjør selv.

NEW YORK (Nettavisen): Det er over ett år til presidentvalget i USA, men valgkampen er allerede godt i gang for de mer enn 20 kandidatene til å overta vervet etter Barack Obama.

Donald Trump er den republikanske kandidaten som har fått mest oppmerksomhet.

Eiendomsmagnatens fremste angrepsvåpen er at de andre kandidatene tar imot pengestøtte fra rikfolk og dermed gjør seg til nikkedokker for rikfolks egeninteresser.

- Donorene har veldig stor makt over disse kandidatene. Jeg bruker mine egne penger. Jeg har takket nei til det dobbelte eller det tredobbelte av hva Jeb Bush har tatt imot, sa Trump blant annet under Republikanernes TV-debatt på CNN nylig.

Tidligere i år sa han også følgende:

- Hver eneste person som gir en eneste dollar, forventer noe i retur for de pengene. Hver eneste person. Og det er ikke bra for nasjonen, sa Trump til MSNBC i en samtale om Jeb Bushs super-PAC-støtte.

Nå viser det seg at Trump selv har forbindelser til en super-PAC (en organisasjon som kan støtte en presidentkandidat økonomisk gjennom markedsføring og lignende, uten å ha et samarbeid med denne kandidaten).

Trump stilte opp på minst to arrangement i regi av «Make America Great Again PAC» i sommer, en super-PAC som bruker Trumps slagord og mottar økonomisk støtte fra blant andre hans datters svigermor. En av konsulentene for denne organisasjonen jobbet tidligere sammen med Trumps kampanjesjef, Corey Lewandowski.

Washington Post har mandag et stort oppslag om Donald Trumps tilknytning til denne super-PAC-en, og skriver at Lewandowski truer avisen med søksmål dersom den skriver at Trump har godkjent denne organisasjonen.

- Jeg ønsker å være krystallklar: Det er ingen sanksjonerte super-PAC, sier Lewandowski.

Washington Post hevder likevel at Mike Ciletti, som jobber for «Make America Great Again PAC» var på møter i Trumps kampanjekontor både i mai og juni. Trump-kampanjen har sendt utbetalinger til Cilettis printerselskap regelmessig siden april.

Lewandowski skal først ha sagt til Washington Post at han ikke kjenner Ciletti, men gått tilbake på dette da avisen konfronterte ham med utbetalingene til Cilettis firma.

Under et folkemøte for Donald Trump nylig, gikk Trump til nye angrep på Jeb Bush og Hillary Clinton for å ta imot pengestøtte gjennom super-PACs.

«Dere vet at kandidatene ikke har lov til å snakke med PAC-ene, sant? De har ikke lov til det. Tror dere at Bush og Clinton snakker med sine PACs?» spurte Trump.

Da folkemengden svarte «ja», fulgte Trump opp med «Det har de ikke lov til og det gjør ikke jeg».

Washington Post hevder imidlertid at Trump i vår snakket privat med venner og rådgivere om fordelene med å få en super-PAC til å dekke utgiftene.

I løpet av sommeren deltok Trump på minst to arrangementer for «Make America Great Again PAC», én på Manhattan i juli og én i august i New Jersey. Ifølge Lewandowski var ikke dette donormøter, men «familieselskap».

Presidentkandidater har lov til å delta på slike møter, men kan ikke be om donasjoner på mer enn 5000 dollar.

Ifølge Washington Post trenger ikke «Make America Great Again PAC» å rapportere inn informasjon om sine givere før 31. januar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere