*Nettavisen* Nyheter.

Pinlig dag for Blair

Foto: (EPA/Scanpix)

Statsminister Tony Blair var mandag en hårsbredd fra et ødeleggende nederlag i Underhuset, kun uker før et nytt valg er på trappene.

01.03.05 08:03

Det var ikke mye om å gjøre da da Blairs nye og svært strenge anti-terrorlov skulle stemmes over i Underhuset mandag. Et opprør i Blairs eget Labour-parti førte til at han tapte over 100 av sine egne stemmer, til tross for et overlegent Labour-flertall i Underhuset. Forslaget ble banket igjennom med 272 mot 219 stemmer.

Blair har forsøkt å få støtte i sitt eget parti foran valget man antar vil komme tidlig i mai. Men partiet sliter fremdeles med en bitter intern strid om hvorvidt Storbritannia skulle ha fulgt etter USA inn i Irak, melder Reuters.

Politiske analytikere i Storbritannia spår at Blair går mot sin tredje valgseier, men meningsmålinger foretatt av britiske aviser forrige uke viser at Labours majoritet er på tilbakegang.

Lovforslaget som ble fremmet av Blairs innenriksminister Charles Clarke åpner nå for at for at myndighetene ikke behøver en domskjennelse for å holde en terrormistenkt i varetekt. Kritikere mener loven undergraver folks rettssikkerhet.

Forslaget vil etter alt å dømme bli nedstemt i Overhuset, hvor Labour ikke har flertall. Overhuset har derimot kun makt til å utsette lovforslaget i ett år.

Blair sa mandag at han ikke vil bøye av i forhold til de grunnleggende prinsippene i lovforslaget, ettersom han mener det må eksistere en mellomting mellom å overvåke terrormistenkte og å stille dem for retten. Han understreker at dette imidlertid vil kreve bevis utover rimelig tvil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.