RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Piratene cashet inn mer penger

Sist oppdatert:
To måneders fangenskap over for mannskap på gresk båt.

Pengestrømmen fra sjørøvervirksomheten utenfor kysten av Afrikas Horn sikrer at en hard kjerne pirater kan leve som grever. Men den bidrar også til inntekter for langt flere.

I helga har somaliske pirater sikret seg enda noen dollar etter at ha fått løsepenger for en gresk tankbåt.

Dermed er også to måneders fangenskap over for mannskapet på 19 personer. De greske eierne bekreftet lørdag at både mannskapet og oljelasten var i god behold, etter at tankbåten ble frigitt.

Holdt fanget i to måneder
Det er ikke kjent for mye eierne betalte til piratene. En talsmann for rederiet Mare Shipmanagement sier til Associated Press at de ikke vil gå ut med detaljer i avtalen av hensyn til sikkerheten til andre mannskap og fartøyer i området.

Skipet «Genius» seiler under Liberia-flagg og ble kapret av pirater den 26. september. Piratene holdt mannskapet fra Syria, Georgia og Sri Lanka fanget og la fram krav om løsepenger. Skipet er siden blitt holdt bevoktet ved en «sikret havn langs kysten av Somalia», sier rederiets talsmann, Ctesiphon Koukoulas. I helga var fartøyet på vei til De forente arabiske emirater, ifølge greske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under bildet

De somaliske piratenes herjinger utenfor Afrikas Horn har fått økt internasjonal oppmerksomhet den siste tiden og Nato har sendt fire krigsskip til regionen på oppdrag fra FN. Bare de to siste ukene er åtte fartøy kapret.

Les også: - Vi senket piratenes flaggskip

- Lever som konger
Piratvirksomheten har utviklet seg til å bli en virksomhet som har skapt en økt pengeflom inn i et av verdens mest fattige områder. Først og fremst gir den en relativt sett, fantastisk rikdom til et fåtall mennesker som utøver selve piratvirksomheten. Det antas at rundt 1200 personer er involvert i selve kapringene.

- De lever som konger. De gjør alt helt åpent uten noe behov for å gjemme unna pengene, eller skjule hvor de kommer fra, sier den egyptiske eksperten på hvitvasking, Hany Aby el-Fotouh, til Reuters.

De kan nærmest risikofritt ta seg flere koner, kjøre luksusbiler og leve i palasslignende villaer.

Umulig å følge pengene
Men disse er igjen avhengig av informasjon om fartøyer, sikre transportmuligheter, fiskere med kunnskap om farvannene og forhandlere som kan ta seg av kontakten med rederiene. Tjenestene betales som oftest kontant i dollar og gjør det dermed praktisk talt umulig å stanse pengestrømmen når den har nådd land, sier el-Fotouh.

Fraværet av vanlige kontrollmekanismer, et formelt banksystem og en fungerende regjering, gjør hvitvasking overflødig i det voldsherjede landet, sier han.

Mange av innbyggerne i områdene hvor de kaprede skipene tas til land, ser positivt på piratenes nærvær. Abdi Hassan som eier en tebutikk i Harardhere sier rett ut at piratene bidrar positivt til forretningene og er velkomne så lenge de ikke plyndrer.

Kapret supertanker
Det er søndag morgen norsk tid ikke kommet flere meldinger om utviklingen i kapringen av supertankeren «Sirius Star». Lørdag ble det kjent at islamistiske opprørere var i harnisk over at piratene kapret et skip fra et muslimsk land.

Les også: Somaliske islamister jakter på piratene

Oljetankeren som tilhører et rederi fra Saudi-Arabia frakter råolje til en verdi av rundt 100 millioner dollar. Dette sies å være den mest verdifulle lasten som er havnet i hendene på somaliske pirater.

Artikkelen fortsetter under bildet

Torsdag denne uka ga piratene skipets eiere en frist på ti dager til å betale løsepenger på til sammen 25 millioner dollar. Skipet som har en internasjonale besetning på 25 personer, ligger trolig for anker et sted utenfor Haradhere.

Saudiske myndigheter har gjort det klart at de ikke har til hensikt å forhandle med piratene, men sier det er opp til eierne av båten om de ønsker å gjøre det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere