RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pirater går lyse tider i møte

Pirater kan nå puste lettet ut. De vil nå garantert få betalt.

Nettavisen skrev tirsdag om at det russiske nettstedet Allofmp3.com nå er historie etter at russiske myndigheter stoppet nettstedet.

Mistet betalingsmuligheten
Den faktiske spikeren i kista kom derimot for lenge siden da både VISA og MasterCard droppet avtalen de hadde med selskapet bak nettstedet.

Selskapene var redde for at de skulle bli holdt ansvarlig for piratvirksomheten som amerikanske myndigheter mener nettstedet bedrev.

Ny dom kan fjerne frykten
Denne frykten baserer seg på et søksmål som bildeselskapet Perfect 10 Inc hadde anlagt mot VISA, MasterCard og en rekke banker. Selskapet var lei av at en rekke piratnettsteder solgte deres bilder uten deres tillatelse – og benyttet VISA og MasterCard for denne betalingen, melder Reuters.

- På internett er det veldig enkelt å stjele og nesten umulig å forsvare seg mot det, fortalte administrerende direktør Norm Zada i Perfect 10 til Reuters.

En amerikansk ankerett bestemte tirsdag å opprettholdt en tidligere avgjørelse som sier at kredittkortselskapene ikke kan holdes ansvarlig for brudd på opphavsretten ved å formidle penger til nettsteder som bedriver piratvirksomhet.

Zada mener en slik dom oppfordrer til tyveri av immaterielle rettigheter på nettet ved å gi tyvene muligheten til å tjene penger.

-Feil fokus
Advokat Andrew Bridges, som forsvarte MasterCard, forteller til Reuters at Perfect 10 burde fokusere på nettstedene som bedriver økonomisk, ikke selskapene som tilbyr en betalingstjeneste.

- Saksøkerne ønsket å skape en økonomisk blokkade av alle som er anklaget for opphavsrettighetsbrudd, sier Bridges.

Kan ny nettside overleve?
I kjølvannet av at Allofmp3.com nå er stengt, har det dukket opp et identisk nettsted fra samme selskap som drev Allofmp3. De har nå betalingsløsninger oppegående med både VISA og MasterCard.

Det alle nå lurer på er om denne dommen vil føre til at VISA og MasterCard nå vil fortsette samarbeidet med denne dommen i ryggen, eller om de vil la seg presse av amerikanske myndigheter som neppe vil være særlig begeistret for det nye nettstedet til tross for at de bedyrer at de nå driver helt legalt etter russisk lov.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere