RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pitbullterrier er ikke lenger farlig

ILLUSTRASJON: Det var en hund av denne rasen som politidirektoratet ønsket å avlive.
ILLUSTRASJON: Det var en hund av denne rasen som politidirektoratet ønsket å avlive. Foto: JOEL ROBINE (AFP)
Sist oppdatert:
- I Italia. Flere land stryker hunder fra lister over farlige raser.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Nederland har strøket pitbull fra listen over farlige hunderaser. I Italia har man gått enda lenger og strøket hele 17 hunderaser fra listen over farlige raser, skriver Norsk Kennel Klub (NKK).

- Dette er en historisk dag, fordi vi har etablert ansvarlighet for eier som lov, sier Franciska Martini, undersekretær i det italienske helsedepartementet om loven, ifølge LifeinItaly.com.

Les også: Nekter å gi opp Majlo

Fokus på eier
Loven trådte i kraft 1. april, og stryker dermed 17 hunderaser fra listen over farlige hunderaser, deriblant rottweiler, pitbullterrier og amstaff.

Den nye loven skal veterinærpersonell advare om farlige hunder, og ellers legge ansvaret på ansvarlig hundehold over på eier.

- Den forrige loven hadde ingen faglig forankring. Farlige raser finnes ikke. Med denne loven har vi øket folks sikkerhet, fortsetter Martini.

Les også: Bruk fjellvett for hunden

Pitbull er greit
I Nederland ble pitbullterrier forbudt i 1993. I 2008 ble loven trukket tilbake, slik at pitbullterrier ikke er regnet som en farlig rase.

Grunnlaget i Nederland var at myndighetene ikke hadde sett en nedgang i antallet angrep som en følge av loven.

Jordbruksminister Gerda Verburg ønsker i stede å skifte fokus over på individuelle hunder og eiere i stede for rasen, ifølge Radio Nederland.

Les også: Så lik er du hunden din

Kontroversielt i Norge
Norge har en slags kombinasjonslov som både ansvarliggjør eier og forbyr enkelte raser. Langt fra alle er enig i at enkelte raser utgjør noen større fare enn andre.

- Forbudet har i hovedtrekk blitt satt ved at Justisdepartementet har sett på hvilke raser som kan finnes i kamphundmiljøer. NKK støtter på ingen måte kamphundsport, men er likevel bekymret for grunnlaget forbudet har kommet til på, og mener det er vilkårlighet som styrer om ulike raser skal forbys eller ikke, skriver Elisabeth T. Hansen, medieansvarlig i NKK i en mail til Nettavisen.

NKK mener det ikke er noe faglig forankring for forbudet.

- Departementet viser ikke til bittstatistikk, ekspertuttalelser eller vurderinger av hvorfor en rase kan være farlig. Det er dermed uklart på hvilket grunnlag departementet har definert disse rasene som farlige, fortsetter Hansen.

Amstaff avlives
Loven har den siste tiden blitt problematisert gjennom et avlivningsvedtak på en amstaff i Trøndelag, med svensk eier. Eier får ikke ta med hunden ut av landet, selv om det er hjemmel for dette i loven om hundehold.

Eier er dypt ulykkelig og sjokkert over avgjørelsen.

- Dette gjør vondt. Dette er verdens snilleste hund, og den har aldri bitt eller vært aggressiv, sier eier Monia Johansson til Nettavisen.

Eksperter mener at denne hunden ikke er farlig bare fordi den er en amstaff.

- Fremgangsmåten er helt utrolig. De går inn og skremmer vettet av hunden og vurderer nå avlivning. Dette skjer kun fordi det er snakk om en amstaff, sier hundeekspert Gry Løberg fra Manimal, til Nettavisen.

Er noen raser farligere enn andre? Diskutér her!

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere