*Nettavisen* Nyheter.

Planla hevnaksjoner

Foto: Furuvik Zoo (AP)

Santino lagde steiner som han kastet på besøkende i svensk dyrepark.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Sjimpansen Santino har ikke vært ikke vennlig innstilt mot gjestene i dyreparken. Han lagde våpen og planla tidspunkt for angrepene på gjestene. Forskere har nå studert sjimpansen, og fastslått at aper har en oppsiktsvekkende god evne til å planlegge, skriver AP.

- Observasjonene viser på en overbevisende måte at apene betrakter fremtiden på en kompleks måte. Dette impliserer at de har en høyt utviklet bevissthet, inkludert mentale simulasjoner av potensielle hendelser, sier Mathias Osvath, professor ved Lund universitet, til AP.

Les også: Kløktige aper regner matte

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Neurology (AP)

Ikke andre sjimpanser
31år gamle Santino er alfahann, og er dermed trygg på sin posisjon innad i flokken. Den har derfor ikke vist aggresjon mot andre sjimpanser. I stedet angrep Santino bare mennesker som kom for å se apene.

- Det er vanlig oppførsel for alfahanner å ville påvirke omgivelsene. Det er ekstremt frustrerende for han at folk utenfor rekkevidde peker og ler. Det kan ikke være bra å være sint hele tiden, fortsetter Osvath.

Santino lagde dermed spisse gjenstander av stein på morgenen, for så å kaste dem når det var flest mulig besøkende midt på dagen. Apen samlet forskjellige stener og banket ut gjenstander fra betongen i innhegningen til arsenalet sitt

Les også: Trekenguruen reddes

Siktet dårlig
Santino var ingen god kaster, og ingen av de besøkende ble skadet. Likevel er det interessant hvordan apen forholdt seg rolig før den angrep, noe som viser at angrepene ikke var utelukkende emosjonelt motiverte. I tillegg har annen forskning vist at andre aper har en tilsvarende evne til planlegging.

- Det kan være at Santino er et geni, det vil mer forskning kunne vise. På den andre siden har vår forskning vist samme oppførsel hos orangutanger og bavianer, så han er ikke alene. sier Mathias Osvath.

Les også: Kjøttetende dyphavsdyr avslørt

Santinos oppførsel har vart i flere, og har vært verst i juni og juli. Dyrepasserne forøkte å hindre apen i å få tilgang på steiner om morgenen, men den var fortsatt aggressiv. Derfor har dyreparken kastrert sjimpansen, og resultatet vil vise seg til sommeren.

Arbeidet er publisert i magasinet «Current Biology».

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten! Bestill her:

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.