*Nettavisen* Nyheter.

Planla massakren i seks år

Matti Juhani Saari kan ha brukt brannbomber til å sette fyr på klasserommet. Så langt er en kvinnelig student identifisert.

24.09.08 09:32

Politiet i Finland søker nå etter ukjent medhjelper.

Tente på de døde
Etter å ha skutt ni elever og en mannlig lærer ved yrkesskolen, skal Matti Juhani Saari ha tent på klasserommet hvor de befant seg med hjelp av brannbomber, tror politiet. De omfattende forbrenningene gjør identifiseringsarbeidet vanskelig. Finsk politi har derfor måtte ta i bruk eksperter for å få fortgang i arbeidet. Så langt har bare ett av ofrene blitt identifisert.

- Foreløpig er et av ofrene identifisert. Det er en kvinnelig student, sier etterforskningsleder i det finske krimpolitiet, Jari Niemi Pinne til Helsingin Sanomat.

Kjønn og alder på de resterende ofrene er ennå ikke kartlagt, melder avisa.

- Mennesker som gjør slike ting har et ødeleggelsesbehov. Å sette fyr på likene kan være ytterligere en symbolsk handling som viser at man virkelig vil utslette de involverte, sier Ulf Åsgård, ekspert på kriminalprofiler til Expressen.

Åsgård sier også at påtenningen av likene, som alle ble funnet i det samme klasserommet, tyder på at Saari hadde problemer med de tidligere klassekammeratene.

Politiet har også gjort funn som tyder på at Saari hadde planlagt skytingen i en årrekke, ifølge finsk politi i seks år.

- Jeg hater menneskerasen
Straks etter massakren i byen Kauhajoki som kostet 10 medelver livet, rykket politiet ut og gjennomførte en ransaking av Matti Juhani Saaris bolig. I studentboligen fant etterforskerne håndskreven lapp med teksten: «Jeg hater menneskerasen og den eneste utveien er en å bruke skyteåpen» På den samme lappen fant politiet spor som vitnet om at Saari hadde planlagt drapene lenge.

- På lappen sto det også at han hadde planlagt drapene siden 2002, sier etterforskningsleder Jari Niulaniemi til Yle, skriver TV4.

919

22-åringen hadde også opprettet en profil på videonettstedet You Tube hvor han i forkant massakren la ut flere videoer hvor han skyter med et håndvåpen av typen Walther P22.

Politiet har bekreftet at det er samme type våpen som ble brukt under dagens tragedie.

Etter å ha skutt og drept 10 studenter som satt og hadde tentamen, satte han fyr på skolebygget og rettet pistolen mot seg selv. Han fikk livstruende skader i hodet og døde tirsdag ettermiddag på Universitetssykehuset i Tammerfors.

«You will die next»
Det er rundt 6 videoer av mannen på YouTube. Fire av dem viser mannen på skytebanen mens hans avfyrer skudd med det han opplyser er en Walther P22. Etter skytingen fant sted dukket det dukket opp to nye videoer. I en av dem sier han «You will die next» og i den andre ser han inn i kameraet og sier «Goodbye». Politiet har bekreftet at det er samme type våpen som ble brukt under dagens tragedie

Se alle You Tubefilmene her.

Hadde ukjent medhjelper
Politiet bekrefter tirsdag kveld av Saari har hatt en medhjelper som har filmet flere av filmsnuttene som lå ute på nettstedet You Tube, melder FNB.

Det kommer tydelig fram av filmsnuttene av Saari at han ikke kan ha filmet alle videoene alene. Finsk politi skal nå gå gjennom samtlige av klippene for å se etter spor, skriver Hbl.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

264412

- Kulene haglet
Vaktmester ved Sydbottens yrkesinstitutt, Jukka Forsberg var på skoleområdet da Saari åpnet ild. For vaktmesteren ble tirsdag morgen en kamp for livet. - Det haglet med kuler, sier Forsberg til TV2 Nyhetene.

Han forteller at han opplevde situasjonen nesten som en krig.

- Jeg huket meg sammen og sprang i sikksakk gjennom korridoren. Det er et under at jeg klarte meg, sier Jukka Forsberg til FNB, ifølge Aftonbladet.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

264381

Vaktmesteren forteller at han hørte skrik fra et klasserom i kjelleren som ligger like ved kontrollrommet. Da han så gjennom vinduet i døren inn til klasserommet, så han gjerningsmannen snu seg mot ham. Vaktmesteren kom seg unna skuddhold i det Saari avfyrte seks til sju skudd med sitt våpen gjennom døra.

Forsberg løp deretter i sikksakk gjennom korridoren for å komme seg ut av skolebygningen. Vaktmesteren sier til Aftonbladet at han så flere skadde elever, men ingen døde.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sørger
Kirken i det finske tettstedet Kauhajoki var fylt til randen i kveld av mennesker som sørget etter skolemassakren.

Mange av de fremmøtte tente stearinlys til minne om ofrene, og en stille sorg preget kirken, skriver NRK.

Kjenner du noen i Kauhajoki? Ta kontakt med Nettavisen på vaktsjef@nettavisen.no eller telefon 21006010

Klikk på bildet for å forstørre.Skal du bort fra pc-en?

Følg utviklingen på

mobil.nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.