Gå til sidens hovedinnhold

Planlegger britisk-fransk styrke

Storbritannia og Frankrike ønsker å opprette en felles militær utrykningsstyrke, og vil senere i uka orientere EU om planene, skriver Financial Times.

Ifølge den britiske avisa dreier det seg om en elitestyrke som skal kunne sendes ut på kort varsel og mestre oppdrag under alle himmelstrøk.

I neste uke møtes statsminister Tony Blair og president Jacques Chirac i Berlin for å diskutere planen med forbundskansler Gerhard Schröder, men alt denne uka vil EU bli orientert om planene, skriver avisa.

Smidig styrke
EU ønsket opprinnelig å opprette en utrykningsstyrke på 60.000 soldater, men har måtte redusere ambisjonsnivået.

NATO er også i ferd med å revurdere sin såkalte hurtige reaksjonsstyrke, som teller 21.000 soldater.

Storbritannia og Frankrike ønsker en smidigere styrke, og understreker at de ikke har til hensikt å ta opp konkurransen med NATO.

På kort varsel
Hvor stor den nye styrken blir er fortsatt uklart, men ifølge planene skal den organiseres i enheter på 1.500 soldater.

Målet er at disse enhetene på 15 dagers varsel skal kunne utplasseres hvor som helst i verden, og utføre oppdrag på opptil 30 dagers varighet, både med og uten FN-mandat.

Andre EU-land skal også inviteres med i styrken, men vil måtte forplikte seg til et tett samarbeid og felles trening, opplyser diplomatiske kilder til Financial Times.

Ifølge avisen ønsker Blair og Chirac tilslutning fra de øvrige EU-landene innen utgangen av juni, og håper i så fall å kunne ha styrken klar innen 2007.

(NTB)

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot