RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Planlegger romstasjon på månen

Sist oppdatert:
Dersom alt går etter planen, håper japanerne på å kunne flytte inn i en bemannet romstasjon på månen innen de neste 20 årene.

Den japanske romforskningsbyrået JAXA planlegger å utvikle en robot som kan utforske månen innen 2015, for så å starte byggingen av en solcelledrevet bemannet forskningsbase på månen. Samtidig planlegger japanerne å bygge et gjenbrukbar romferge, lik amerikanernes romferger, innen 2025. Planene ble offentliggjort i den japanske avisen Mainichi Shimbun mandag.

Dyr fornøyelse
Prislappen på å få gjennomført de ambisiøse planene vil trolig ende på ufattelige 6.000.000.000.000 Yen, tilsvarende om lag 350 milliarder norske kroner.

Japans planer inkluderer også satellitter som kan sende informasjon om evakueringsruter, indikere hvor mennesker oppholder seg, samt varsle mobiltelefoner i forbindelse med store kriser, som ved en tsunami, skriver avisen ifølge nyhetsbyrået AP.

Asiatisk romkappløp
Japan har i lenger tid jobbet med ubemannede undersøkelser. Men i fjor foreslo et statlig organ at landet burde vurdere å utvide til bemannede programmer. Japan lenge kjempet skulder om skulder med Kina om å være den ledende nasjonen innen romfart i Asia.

I 2003 klarte Kina å få sin første astronaut i bane rundt jorden. Myndighetene i Beijing har etter dette gjort det klart at de sikter mot månen. En måned etter Kinas gjennombrudd, forsøkte Japan å sende ut to spionsatellitter ved hjelp av en H-2A rakett. Oppdraget mislyktes kort tid etter utskyting og raketten endte sin ferd i en spektakulær ildkule.

Etter Japans nedtur, tok det bare 15 måneder før JAXA gjenopprettet sin ære da de lørdag klarte å sendte opp en hjemmelaget H-2A rakett og fikk satt en kommunikasjonssatellitt i bane.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere