RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Planlegger valutarevolusjon

Sist oppdatert:
Kina planlegger å la sin valuta flyte, noe som kan bidra til å utligne store ubalanser i verdensøkonomien.

Kina planlegger å la verdien på sin valuta, yuan, øke neste uke. Det melder partiavisen Folkets Dagblad, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News.

Dette har vært et av de mest omdiskuterte temaene innen finans de siste årene.

Det siste tiåret har yuan vært knyttet til en fast vekslingskurs på 8,3 yuan mot dollar. Dette har, etter mange økonomers mening, bidratt til ubalanser i verdensøkonomien. Det har ført til at kinesiske varer har vært unaturlige billige på eksportmarkedet, samtidig som dollaren har holdt seg unaturlig sterk og bidratt til det gigantiske handelsunderskuddet i USA.

En økende verdi på yuan kan komme til å bremse den voldsomme veksten i kinesisk eksportindustri, som er så kraftig at den til og med bekymrer landets egne myndigheter.

Ifølge Folkets Dagblad kommer endringene etter møter mellom representanter for Kina og USA. Det skal være snakk om en gradvis økning av et bånd som valutaen kan svinge innen, mot dollar.

Dersom Kina lar sin valuta styrke seg mot dollar, er det ventet at også andre asiatiske land, som Japan, vil være mer innstilt på å la sine valutaer styrke seg, noe som kan bidra til å redusere det amerikanske handelsunderskuddet, samt gi billigere importvarer for asiatiske forbrukere.

Klokken 14.30 norsk tid kommer nye tall for handelsunderskuddet i USA i mars. Oppfatningen i markedet er at det kan komme til å øke til rundt 62 milliarder dollar, noe som vil være ny rekord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere