Gå til sidens hovedinnhold

Pluto er en dverg

Pluto regnes ikke lenger som stor nok til å være en planet. Dette betyr at det nå er kun åtte planeter i solsystemet vårt.

Plutos skjebne ble avgjort på en kongress for ledende astronomer i Praha torsdag, melder nyhetsbyrået AP. Pluto ble degradert til dvergplanet - en ny kategori objekter som ble opprettet på kongressen.

- Det er leit for Pluto, men det gjør at man slipper fremtidige diskusjoner om det oppdages objekter som er like store eller større enn Pluto, sier administrerende direktør Bo Andersen ved Norsk Romsenter til TV 2 Nettavisen.

Omstridt
Pluto har vært en omstridt planet i det astronomiske miljøet helt siden den ble oppdaget i 1930. Grunnen var at man først trodde planeten var flere ganger større enn jorden. Dermed ble den godkjent som den niende planeten i vårt solsystem, men nærmere observasjoner har vist at Pluto faktisk er mindre enn jordens måne.

Oppkalt etter TV-serie
Størrelsen til Pluto har lenge vært ignorert av det astronomiske miljøet, men det forandret seg i fjor. Da ble det oppdaget en ny planet i nærheten av Neptun. Mike Brown, en astronom ved California Institute of Technology, oppdaget den nye planeten og kalte den for den tiende planeten i solsystemet.

Den nye planeten fikk navnet Xena, oppkalt etter Tv-serien om krigsprinsessen. Problemet var at hvis Pluto fortsatt skulle bli definert som en planet, måtte Xena også få planetstatus.

Ny definisjon
Solsystem-astronomer i International Astronomical Union stemte over en ny definisjon på hva en planet egentlig er. Dette resulterte i at Pluto mistet sin planetstatus og at antall planeter i vårt solsystem sank til åtte.

Ifølge den prestisjetunge astronomklubben er det Uranus, Neptun, Merkur, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, og Venus som per definisjon er planeter i vårt solsystem. Beslutningen ble tatt av 2500 astronomer fra 75 land.

Vi har dermed fått tre kategorier av objekter i verdensrommet - planeter, dvergplaneter og småobjekter.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar