*Nettavisen* Nyheter.

Pluto ingen planet?

Pluto kan miste sin status når solsystem-astronomer skal stemme over en ny definisjon.

16.08.06 16:23

Solsystem-astronomer skal stemme over en ny definisjon på hva en planet egentlig er. Dette kan resultere i at antallet planeter i vårt solsystem vil enten synke til åtte eller stige til 50, skriver The Guardian.

Denne uken skal flere anerkjente astronomer møtes i Praha for å avgjøre hvor stor en planet må være.

Mindre enn månen
Avgjørelsen kan få store konsekvenser uansett hvilken retning det vil gå. Samtlige lærebøker kan risikere å måtte revideres fordi resultatet kan bli at vi ikke lenger har ni planeter i vårt solsystem, men bare åtte.

Pluto har vært en omstridt planet i det astronomiske miljøet helt siden den ble oppdaget i 1930. Grunnen til dette var at de først trodde at planeten var flere ganger større enn jorden. Dermed ble den godkjent som den niende planeten i vårt solsystem, men nærmere observasjoner har vist at Pluto faktisk er mindre en jordens måne.

Oppkalt etter TV-serie
Størrelsen til Pluto har lenge vært ignorert av det astronomiske miljøet, men det forandret seg i fjor. Da ble det nemlig oppdaget en ny planet i nærheten av Neptun. Mike Brown, en astronom ved California Institute of Technology, oppdaget den nye planeten og kalte den for den tiende planeten i solsystemet. Den nye planeten fikk navnet Xena, oppkalt etter Tv-serien om krigsprinsessen.

Problemet er at hvis Pluto fortsatt skal være en planet, må Xena også få planetstatus. Dette kan føre til at en rekke andre objekter også får planetstatus.

- Det er på tide at vi får en avklaring på dette. Det er flaut overfor offentligheten at vi astronomer ikke har en definisjon på dette, sier Alan Stern, som er leder ved Southwest Research Institute of San Antonio.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag