RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Plutos nye måner

Sist oppdatert:
Møt solsystemets ferskeste tvillinger.

De to nylig oppdagede månene rundt Pluto ble offisielt døpt av the International Astronomical Union forrige uke. Gruppen har ansvar for å gi navn til objekter på himmelen.

Inntil i fjor trodde forskere at Pluto kun hadde en måne, Charon. Ved hjelp av romteleskopet Hubble klarte astronomene imidlertid å påvise ytterligere to måner i bane rundt Pluto. De er dobbelt så langt unna som Charon og langt mindre lyssterke, melder AP.

Frem til forrige uke var paret bare kjent som S/2005 P 2 og S/2005 P 1. Nå har de blitt døpt Nix og Hydra, delvis på grunn av bokstavene N og H, initialene til romsonden New Horizons. Sonden tok tidligere i år av på en niårig ferd for å studere Pluto.

Nix ble opprinnelig stavet Nyx, etter den greske gudinnen for mørke. Hydra er et beist med ni hoder som voktet underverdenen, og Pluto er den romerske guden for dødsriket.

Siden det allerede fantes et himmellegeme nær jorden med navnet Nyx bestemte Astronomical Union for å kalle satellitten Nix for å unngå forvirring.

Senere i sommer skal unionen diskutere om bittelille Pluto bør få beholde sin planetstatus. I fjor oppdaget man et objekt i Kuiper-beltet bortenfor Pluto som var litt større. Dette gjenopplivet debatten om hvorvidt man bør ta vekk Plutos planetstatus, eller eventuelt legge til nye planeter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere