Tre år etter at det landsdekkende vaksineringsprogrammet mot livmorhalskreft ble stoppet i Danmark, er den nå startet igjen. Og samtidig har de mange varslene om symptomer fra jenter, forsvunnet. Det skriver Ekstrabladet.

I 2015 fikk HPV-senteret inn 330 henvendelser om bivirkninger fra jenter under 18 år. I 2017 kom det inn fem. Henvendelsene gjaldt blant annet hodepine, tretthet og hukommelsestap.

- Fire av dem kunne jeg avvise med en gang, den femte fikk en time men valgte selv å avlyse. Så jeg har ikke sett noen i 2017 med mulige bivirkninger fra vaksinen, sier overlege Niels Fisker, overlege ved H.C. Andersens barnesykehus.

Les også: Fire ting du burde vite om sex, kropp og seksualitet

Overlegen mener vaksinen aldri har vært skyld i symptomene.

- Blant annet opplever mange jenter som ikke har fått vaksinen, de samme slags symptomene.

Fisker sier symptomene er reelle i den forstand at jentene har følt på hodepine eller tretthet, men at de har koblet dette til vaksinene uten grunn, og kaller alle varslene i 2015 for en sosial epidemi.

Professor ved Institutt for Folkehelse ved Aarhus Universitet, Frede Olsen, er enig.

Les mer: Derfor er HPV-vaksinen dyrere enn andre vaksiner

- Man kan se hjernen som en ventil. Føler folk symptomer på noe, blir disse registrert i hjernen og signaler sendt til bevisstheten. Her kan bekymringer og angst påvirke hvor voldsomt og hvor lenge symptomene kjennes, sier han til avisen.

- Vi vet også at meninger og holdninger kan smitte over på andre og gi angst, som gjør at folk rent fysisk kan kjenne symptomene verre. Det er ikke innbilning, de har det fysisk vondt, men vi ser også at når angsten og bekymringene forsvinner, så forsvinner symptomene.

Olsen sier det i dag blant annet er mindre medieomtale av HPV-vaksinen, og derfor færre som bekymrer seg.

Seksuelt overførbar

I Norge ble HPV -vaksine innført i barnevaksinasjonsprogrammet for jenter i 7. klasse i 2009. Over 80 prosent av jentene i årskullene er vaksinert, ifølge NTB.

Les også: HivNorge kritiserer politiet for hiv-pressemelding

Ingen av kvinnene som fikk HPV-vaksine som de aller første i Norden for tolv år siden, har fått celleforandringer eller livmorhalskreft relatert til HPV.

Det viser en undersøkelse basert på resultater fra over 2.000 kvinner fra Norge, Sverige, Danmark og Island, meldte den danske kreftforeningen Kræftens Bekæmpelse i fjor høst.

Humant papillomavirus ( HPV ) er det vanligste av seksuelt overførbare virus. Mer enn 100 typer av viruset er identifisert. De fleste er ufarlige, men noen kan føre til forstadier til kreft.

Ikke økt ME

Det er heller ingen økt sannsynlighet for å få utmattelsessyndromet ME etter å ha fått HPV-vaksine, viser en stor undersøkelse Folkehelseinstituttet har gjennomført.

Undersøkelsen oppsummerer funn blant de første seks årskullene av jenter som har fått HPV-vaksine. Mer enn 175.000 jenter har fått tilbud om vaksine og 145.000 har tatt én eller flere doser av vaksinen Gardasil som beskytter mot fire ulike typer av humant papillomavirus ( HPV).

Les også:Over 250.000 kvinner har droppet celleprøve