*Nettavisen* Nyheter.

Polens president bekreftet omkommet

132 mennesker var om bord da presidentflyet styrtet i Russland.

10.04.10 16:56

Flyet til president Lech Kaczynski (60) styrtet like før det skulle lande i Russland like før klokken 09.00 norsk tid, melder Reuters.

Ulykken skjedde lørdag under landing på flyplassen Smolensk vest i Russland. Lokalmyndighetene i Smolensk bekrefter at ingen overlevde flyulykken. Det er ennå uklart hvor mange som var om bord på ulykkesflyet. Russiske myndigheter har tidligere opplyst at 132 personer var om bord, men tallet er nå blitt nedjustert til 96, melder BBC.

Både presidenten og kona Maria var om bord i flyet, melder russiske medier. I tillegg til presidenten var Polens hærsjef, sentralbanksjefen og presidentens stabssjef også om bord i flyet.

- Ingen overlevde
Guvernøren i Smolensk, Sergei Antufiev, opplyser til russisk TV at ingen overlevde flyulykken, melder BBC.

- Flyet til Polens president klarte ikke å nå rullebanen da det gikk inn for landing, sier Antufiev.

Flyet eksploderte i flammer da det traff bakken.

- Ifølge de første rapportene, skal flyet ha krasjet inn i tretoppene og falt ned på bakken og brakk i flere deler. Det er ingen overlevende i krasjen, sier han.

- Vi forsøker å få en oversikt over hvor mange som var med i den polske delegasjonen. De første meldingene tyder på at det var 85 medlemmer av delegasjonen og besetningen, sier han.

Men det russiske beredskapsdepartementet opplyser imidlertid at 132 mennesker var om bord i flyet da ulykken inntraff.

Markere Katyn-massakren
President Kaczynski var på vei til Smolensk for å markere at det er 70 år siden Katyn-massakren fant sted, hvor sovjetiske styrker drepte tusenvis av polakker.

- Jeg reagerte med sjokk. Man tror jo ikke sånt er mulig. Men det er noe merkverdig over dette fordi Katyn-massakren var noe helt eksepsjonelt for både Russland og Polen, sier Polen-ekspert Bjørn Cato Funnemark til Nettavisen.

- President Kaczynski har jo hatt med seg en rekke personer til Smolensk, deriblant kona. Så dette er en familiær tragedie, en tragedie for partiet og en tragedie for Polen, sier Funnemark, som er tidligere generalsekretær i Helsingforskomiteen.

- Det er mye symbolikk i dette fordi Katyn-massakren var så sentralt i forholdet mellom Polen og Russland, og var et av de største problemene i polsk-russisk forhold. Og det at begge parter markerte Katyn-massakren var et viktig skritt. Og så skjer dette, sier han.

- Jeg vet også at det har vært mye kritikk av flyene som brukes av myndigheten i Polen, sier han.

Ulykken inntraff klokken 08.56 norsk tid. Talsperson for beredskapsdepartementet i Russland opplyser at flyet var på vei fra Moskva til Smolensk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.