*Nettavisen* Nyheter.

Polfarere nektes forsyninger

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Nordpolfarerne Liv Arnesen og Ann Bancroft er i ferd med å gå tom for forsyninger midt i drivisen på 83 grader nord. Russerne nekter å slippe forsyninger gjennom. Dermed er hele ekspedisjonen i fare.

01.04.05 11:30

Om få dager slipper de to kvinnene i drivisen ved 83 grader nordlig bredde opp for bensin til å drive primusene sine. Også provianten er i ferd med å ta slutt.

Nekter avgang
Etter planen skulle Nordpol-ekspedisjonen få etterforsyninger 29. eller 30. april, fløyet ut fra russisk territorium med helikopter operert av det franske selskapet Cerpolex. Men russerne nekter helikopteret å ta av. For andre gang er ekspedisjonen truet av russiske maktpersonert.

Det er andre gangen ekspedisjonen har problemer med russerne. I slutten av februar nektet de ekspedisjonens helikopter å ta av med Liv Arnesen og Ann Bancroft om bord, og forsinket dermed oppstarten av polferden med over to uker.

- Utrolig
- Det er helt utrolig at noen russere kan operere på denne måten, på siden av offisielle russiske myndigheter. De to er helt avhengig av å få forsyninger i løpet av et par dager, slik de opprinnelig planla. Får de ikke det, må de hentes ut fra isen og ekspedisjonen kanselleres. Jeg vil kontakte Utenriksdepartementet for å få hjelp til å løse situasjonen, sier Liv Arnesens ektemann Einar Glestad til Aftenposten.

UD-løsning?
I går var han i telefonkontakt med sin kone. Det var hun som varslet omverdenen om at russerne igjen nekter å gi ekspedisjonens helikopter starttillatelse. Nå setter de sin lit til at UD kan hjelpe å få til en løsning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.